2024. április 29. - Péter

Füstbe borult Berlin

Füstbe borult a hét végén Berlin központja, szerencsére azonban csak cigarettafüst árasztotta el szombaton és vasárnap a Brandenburgi kapu környékét.
2008. április 27. vasárnap 19:15 - Hírextra
Több száz vendéglős, illetve kocsmatulajdonos tüntetett ugyanis mindkét napon a dohányzási tilalom ellen, amely az önálló tartománynak számító Berlinben az év eleje óta van érvényben. A tilalom alapján hivatalokban és középületekben, repülőtereken, de legfőképp a vendéglátóipari helyek túlnyomó többségében tilos a dohányzás, ami az első négy hónap adatai alapján csőddel fenyegeti a tulajdonosok ugyancsak túlnyomó többségét. Azokat mindenképp, akik vendéglőjükben, illetve kiskocsmájukban nem rendelkeznek olyan külön helyiséggel, amelyben a törvény előírásai szerint engedélyezett a füstölés.

A statisztika szerint a vendéglők forgalma az elmúlt hónapokban számottevően visszaesett, sokan inkább az otthoni italozást, illetve dohányzást választották, sok "hagyományos" vendég pedig egyszerűen átpártolt abba az - adott esetben szomszédos - kocsmába, amely egyelőre még dacol a törvénnyel. Június végéig még megteheti, mert a hatóságok egyelőre csak szőrmentén ellenőriznek, s egyáltalán nem büntetnek, de júliustól "szigorú világ" következik.

Noha a tüntető tulajdonosok száma csak néhány százra rúgott, a tiltakozók valójában jóval többen voltak, mert önérdekből, szolidaritásból a hétvégi tüntetésben törzsvendégek százai is részt vettek. A résztvevők transzparenseket emeltek a magasba, a feliratokon követelve a törvény hatályon kívül helyezését és ezzel összefüggésben a vendéglősök "önrendelkezési" jogának biztosítását. A hatóságok bosszantására és követeléseik alátámasztására pedig pedig egyik cigarettáról a másikra gyújtottak.

A füstfelhő - szemmel kicsit nehezebben láthatóan ugyan - cseppet sem zavarta a Berlin központját elárasztó külföldi turistákat, akiknek többsége szolidaritásból szintén rágyújtott és jól szórakozott.

Mint ahogy jót szórakozott annak a négy kínai diáknak a viselkedésén is, akik szemtanúk szerint meglehetős óvatossággal érdeklődtek afelől, hogy miért is tüntetnek a berliniek. Amikor pedig megtudták, hogy nem Tibet miatt, azon nyomban beálltak a menetbe, büszkén újságolva, hogy Kínában mindenütt lehet dohányozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását