2024. május 5. - Györgyi

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat

Egy mesekönyv, egy verseskötet és egy ismeretterjesztő kiadvány is elnyerte az Év Gyermekkönyve 2007 díjat, Varga Katalin pedig életművéért vehetett át elismerést a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon vasárnap rendezett díjátadó ünnepségen.
2008. április 27. vasárnap 19:00 - Hírextra
Az Év Gyermekkönyve 2007 díjjal jutalmazták Czigány Zoltán Csoda és Kósza című mesekönyvét, valamint Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című verseskötetét. A Hajnali csillag peremén illusztrátora, Takács Mari is megkapta az elismerést, az év ismeretterjesztő gyermekkönyve pedig A jogerő legyen veled! Izgalmas jogi kérdések - Neves jogászok válaszai című kötet lett. Az Életműdíjat Varga Katalinnak ítélték, akinek nevéhez olyan könyvek fűződnek, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, vagy a Mosó Masa mosodája.

"Van minek örülnünk, mert ha lassan is, de erősödik a gyermekkönyvek presztízse" - mondta a díjátadón Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (International Board on Books for Young People - IBBY) Magyar Egyesületének elnöke.

Hozzátette: az Év Gyermekkönyve díjat az IBBY magyar szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén.

A 80. életévét betöltött Varga Katalin néhány művéből évtizedek óta tanulnak írni, olvasni a gyerekek. A Gőgös Gúnár Gedeon című kötetből 40, a Mosó Masa mosodája címűből 39 kiadás látott napvilágot. A szerző az MTI-nek elmondta: a sorsnak köszönheti, hogy ekkora sikerük lett a kiadványoknak, amelyekből 1962 óta körülbelül kétmillió kétszázezer példány jelent meg. A Gőgös Gúnárból egy válogatást japánul is kiadtak.

Varga Katalint elmondása szerint négy gyermeke tette gyermekíróvá. De nem csak az ifjúságnak, a felnőtteknek is írt - hangsúlyozta az alkotó, akinek összesen 30 kötet fűződik a nevéhez.

Czigány Zoltán Csoda és Kósza című kötete lovakról szól, ami nem meglepő: aki ismeri a szerzőt tudja, hogy maga is nagy lovas és lóbarát. Ezt a kötetet fia unszolására készítette el. Mint azt Békés Pál elmondta, a szakma mellett az olvasóközönség elismerése is övezi a kiadványt, amely az utóbbi hónapokban a könyvtárak egyik legkeresettebb kötete volt.

Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című gyermekvers-gyűjteménye a költő kilencedik gyerekeknek szóló könyve, de az első amely Budapesten jelent meg, és az egyetlen, amely három évtized verseiből válogat, miközben új verseket is tartalmaz. A könyv a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Ugyanennek a kötetnek az illusztrálásáért vehette át az Év Gyermekkönyve díjat Takács Mari. "Munkájára a finom festőiség, a kedves humor jellemző és jól építi be munkáiba a divatos aktuális illusztrációs irányzatokat, trendeket is" - hangzott el a méltatásban.

Az év ismeretterjesztő gyermekkönyve az állampolgári ismeretek megnevezés helyett játékosabb címet viselő Jogerő legyen veled! - Izgalmas jogi kérdések - Neves jogászok válaszai című kötet lett, amely Schenk Borbála szerkesztésében és a Dialóg Campus Kiadó gondozásában jelent meg.

"Szeretnénk, ha a családokban rendszeresen szóba kerülne a jog, és remélem ehhez a kötet nagy segítséget ad majd" - hangsúlyozta a szerkesztő.

A felső tagozatos és gimnazista tanulóknak szánt könyvben tizenkilenc témakört válaszolnak meg neves közéleti személyiségek, köztük Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Kukorelli István alkotmánybíró, Lenkovics Barnabás alkotmánybíró, volt ombudsman, Herczog Mária szociológus, ismert gyermekvédelmi szakember, Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere és Fodor Gábor leköszönő szabad demokrata miniszter.

"Schenk Borbála és a kiadóigazgató Bázing Zsuzsa is jogi végzettségűek, így szakavatott kézzel bántak a fiatalok életében mindennap megjelenő jogi kérdések felvázolásával. Őszinte és izgalmas kötet ez, mely hosszú ideig segítheti a magyar ifjúságot abban, hogy a társadalom jogot értő és tisztelő tagjai legyenek" - mondta a könyvről Cs. Tóth János a Móra Kiadó vezérigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását