2024. április 27. - Zita

Puccini 150: Bohémélet

Formailag Puccini egyik legtökéletesebb operája, amely nem a reprezentatív nyilvánosság hőseinek sorsáról, hanem mindennapi emberek életéről-haláláról szól. Megelevenedik benne a XIX. századi bohémek legendája, ahogy a 37 éves komponista nosztalgikusan vi
2008. április 26. szombat 12:07 - Hírextra
Az egész mű a hétköznapi dolgok poézise, az ifjúság mítosza. A sokszereplős, számos epizódból álló tárcaregény legfontosabb csomópontjait ragadta ki és zenésítette meg Puccini, s operája több mint száz éve szerepel folyamatosan a világ valamennyi operaszínpadán, megunhatatlanul.

A Művészetek Palotája félig szcenírozott operaelőadásai a 150 éve született Puccinire emlékeznek 2008-ban. A műsorra tűzött négy opera (Pillangókisasszony, Bohémélet, Turandot, A Nyugat lánya) jellegzetes Puccini-színeket prezentál, a szereplők válogatásában is a legfontosabb szerepet az játszotta, hogy egy-egy énekes milyen technikai-stiláris viszonyban van komponista oeuvre-jével.

Így esett Káel Csaba rendező választása Mimiként a bolgár Szvetla Vasziljevára, aki a világ legrangosabb operaszínpadain aratott nagy sikert különböző Puccini-szerepekben többek között Placido Domingo partnereként. A lírai tenor Massimiliano Pisapia a Scala és a Torre del Lagó-i Puccini Fesztivál után Budapesten is Rodolfo lesz. Wierdl Eszter (Musetta), Borisz Sztacenko (Marcello), Horváth Ádám (Schaunard) és Palerdi András (Colline) mindannyian otthonosan öltik magukra a Puccini-figurák jelmezét, ahogy a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara is tapasztalt

Bohémélet-interpretátorként készül újabb Puccini-rajongókat toborozni május 10-én, Kovács János vezényletével.

Az előadás előtt tíz nappal, április 30-án, délután fél 6-kor a Müpa Előadótermében Műhelybeszélgetés keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a művel, a több mint száz év legjobb rendezéseiből válogatott felvételekkel, és a május 10-i, félig szcenírozott bemutató sajátosságaival. Fenyő Gábor beszélgetőpartnere Káel Csaba rendező lesz.
Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását