2024. április 26. - Ervin

Nagy másoló nap

Április 22-én, a Föld napján tizenegynéhány lelkes ember nem kisebb vállalkozásba fogott, mint a Kaukázus zenekar friss EP-jének, a Szalai Évának sokszorosítása. A dalokat internetről bárki letöltheti, a kedden elkészített 500 cd a magyar sajtó képviselői
2008. április 26. szombat 06:56 - Pálfi Rita
Délután három órakor szikrázó napsütés és beszélgető emberek jelenlétében egy kisebb, laptopokkal, üres cd-kkel és újrahasznosított, felmatricázott tokokkal felszerelt társaság elkészítette a Kaukázus Szalai Éva nevét viselő 5 számos kislemezének „médiamunkás” példányait. A zenekar honlapján hirdette meg az akciót, felhívásukra érkeztek is szép számmal a segítőkész érdeklődők. Kisebb kavarodást az induláskor csak az okozott, hogy nem érkezett meg a master cd. Persze a megoldás egyszerű volt, az összes dal letölthető a netről, és a másoló akció résztvevőinek gépein már többnyire fent is volt az öt dal. (Ha valaki nem a sajtó képviselője, de kíváncsi a dalokra, vagy a zenekar régebbi lemezeire, akkor itt megtalálhatja.) Megindult a munka és a beszélgetés, ismerősök, és addig ismeretlenek töltötték hasznosan és barátságos hangulatban az esős időbe forduló délutánt. És a cd író dolgozott tovább.

Kardos Horváth János, a zenekar énekese és szövegírója kérdésünkre elmesélte, hogy az újrahasznosított tokok egy régi újságmellékletből vett filmhez tartoztak. Történetesen a Derrick 13. részéről van szó, ezeket a cd-ket veszélyes hulladékként semmisítik meg. És hogy miért ezt a megoldást választották? Ahogy Kardos fogalmazott: „Azt gondoltuk, hogyha már úgyis kész van egy csomó dolog a világban, akkor azt mi csak újrahasznosítjuk.” A Gödörben tartott másoló délutánon pár szóval beszámolt a másolt EP-ről és a zenekar épp most folyó országos turnéjáról is.

Mondanál pár szót a másolt lemezről?

Kardos Horváth János: Ez a Szalai Éva EP, kicsit több, mint kislemez, mert nem három szám van rajta, hanem öt. Ez a zenekar őszi lemez előtti beharangozó féllemeze. Olyan dalok vannak rajta, amik az utóbbi időben foglalkoztattak minket zeneileg és engem szövegileg. A Szalai Éva gyakorlatilag a zenekar belső kompromisszuma egy nőbe csomagolva. Ugyanis a Teszkó révén azt láttuk, hogy nem kell nagyon túlbonyolítani a dolgokat, hanem elég kicsi tételmondatokban írni.

A Szalai Éva vicces és ironikus, nem is nagyon akartuk a lemezre. De aztán meghallgatták egy páran, és azt mondták, hogy nagyon jó. Talán túllőttünk a célon. De nem bánnám, ha egy kicsit szélesebb körben megismerkedne a közönség a Kaukázussal, mert ezáltal a fontos üzeneteink többfelé eljutnának. Mi egy kicsit azért is jöttünk létre, hogy megváltoztassuk az emberek szemléletét. Ha a Szalai Éva egy gőzmozdonyként beviszi a zenekart egyre több helyre, akkor ez jó. Kell a sláger, de nem szégyenkezünk emiatt, mert jó szám.



És a többi dal?

Elég hullámzó, mert az Ingatlan például egy nagyon kemény elitkritika, a Tartós Béke meg egy ilyen „legkisebb közös többszörös”. A Celeb a hírességeinkről szól, kicsit a feleslegességről is. Rajta van még a Teszkó, mert ezeket a lemezeket szétküldjük a sajtósoknak, és van, aki nem ismerheti még. Ez majdnem ilyen Best of Kaukázus.

Hétvégén a Critical Massen forgatattok klipet.

Igen, a Tartós békéhez, várhatóan május közepére készül el. Nagyon érdekes lesz, de ez maradjon meglepetés. Követtek minket biciklivel, meg előttünk is mentek, különböző utcákban meg a tömegben is. Itt és most bocsánatot kérek az összes olyan felvonulóktól, akiknek lelassítottuk az útját. Reméljük, hogy annyira nem bosszantottuk fel őket, és majd örülni fognak ők is klipnek.



Ezen kívül épp országos turnén is vagytok.

Elég kemény, a Tavaszi Hadjárat nevű turnéban vagyunk benne. Minden héten legalább kettő, de van olyan, hogy három-négy koncertet is adunk vidéken. Minden kisebb-nagyobb városba elmegyünk, elég vegyes a kép. Általában mindenütt várnak minket, nem kell bemutatkozni. De érdekes, hogy vidéken nem kifejezetten tinik, sőt, döntő többségben nem ők jönnek el, hanem inkább idősebb emberek. Ez valahol ijesztő; nagy felelősséget jelent. Nyilván nem szórakozni és ugrálni jönnek el, hanem valamit hallgatni. De nem ijedünk meg ettől, azt gondoljuk, hogy lehet, hogy így oda érkezik a Kaukázus, ahova való.

Úgy látod, hogy igény lenne koncertekre?

Lenne. Ősszel is megyünk turnéra, közben lesz még egy-két klip is, és talán ismertebbek leszünk már. Szeretném, hogy legyen egy nagyobb támogatója is ennek az egésznek. Nyilván nem egy sörgyár, de valaki, aki ezt komolyan gondolná, és akkor elképzelhető lenne, hogy nagyon csökkentett áron nézhetnék meg az emberek a Kaukázust. Nem akarom, hogy ez egy ilyen szórakoztatóipari termék legyen, bár tudom, hogy valahol az, és játszani kell az ilyen szerepeket. De támogatásra szükség lenne. Bár, mi vállaltuk, hogy az első pár turné nagyon low cost legyen.



Nagyszabású koncertet nem is terveztek?

Május 10-én lesz az A38-on egy lemezbemutató 2. Ide mindenkit meghívtunk, aki a lemezen szerepelt: Ágoston Bélát, Dióssy Ákost, a hangmérnököket. Fognak is velünk játszani. 11-kor kezdünk, mert előttünk fellép még Takáts Eszter és az Eleven Hold. Várunk mindenkit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását