2024. április 30. - Katalin, Kitti

Első nekifutás az Erdész és Fiai Aukciósháznál

Zsúfolásig megtelt a Néprajzi Múzeum díszterme vasárnap az Erdész és Fiai Akciósház első művészeti árverésén. Ismert gyűjtőket, érdeklődőket és számos külföldi vásárlót vonzott a kvalitásos kínálat. Nagyon sok kép vételi megbízással kelt el, s gyakran köz
2007. december 10. hétfő 11:46 - Hírextra

A százhatvannyolcból negyvenhat tétel kelt el milliós leütéssel és hét alkalommal tízmillión, vagy a fölött koppant a kalapács. Nem vették meg viszont Szinyei Merse Pála Erotikus jelenet faunnal és nimfával című, fiatalkori alkotását, pedig nagy reményeket fűztek eladásához.

Patkó Károly Pataknál címet viselő festményét indították a legmagasabb, 18 milliós kikiáltási árról, és ez lett az aukció legdrágábban eladott képe is. A mozgalmas, eleven színekben pompázó olajképért 22 millió forintot adtak. Kassák Lajos 1963-as, párizsi retrospektív kiállításának egyik fő darabja volt az a piros-okker konstruktív kompozíció, amelyért 13 millió forintot fizetett valaki. Mattis-Teutsch Jánostól egy olyan, dekoratívan színes kompozíciót válogattak be, amelyet 10 millió forintról indították, és 16 millió forintért szerezte meg egy gyűjtő.

Éppen 4 millió forinttal toldotta meg a licit Bálint Endre fára festett olajképének, a Csend világának 8 millió forintos kikiáltási árát. Egy másik Bálint mű, a Szürke árnyékok birodalma 3 millió forintért kelt el.
Erdész Lászlót szoros szálak fűzik Szentendréhez (ott is működtet egy galériát), ezért erős volt az aukció merítése a szentendrei művészek alkotásaiból. A közönség pedig láthatóan szívesen fogadta ezeket a műveket. Korniss Dezső konstruktív önarcképét 8 millió forintért vitték el. Vajda Lajos montázsáért 7,5 millió forinton, Anna Margit csendéletéért 2,6 milliónál, Bábujáért 3 millió forintnál koppant a kalapács. Czóbel Béla két virágcsendélete közül az olajjal festett mű 2,4 milliót, a pasztell kép 1,8 millió forintot ért.

A mai szentendreiek, ef Zámbó István, Wahorn András, feLugossy László művei is jelentős áremelkedéssel végeztek.

Gyarmathy Tihamér 1960-as, geometrikus kompozíciója, a Repülő szerkezet, 8 millió forintról 11 millióra tornázta fel magát. Ugyanennyit ért el 6 millióról indítva Tóth Menyhért fehér képeinek egyik jellegzetes darabja, amelyet Anya gyermekkel illetve Paraszt Madonna címen ismer a szakirodalom.
Batthyány Gyula elegáns, egész alakos szecessziós női portréja 7,5 millióról indult és 10 milliónál végzett. Nem sokkal maradt el ettől az ártól Kádár Béla kétalakos kompozíciója, 9 millió forintnál koppant érte a kalapács. Nádler István 1986-ban festett Vagyunk című vásznát 8 millió forintért szerezte meg valaki. S ezzel az árral a galéria felkerült a kortárs művet árverők felső kategóriájába.
Megvették, méghozzá jó áron, Tóth György fotóját, egy női aktot, amelynek egy másik kópiáját nemrég egy fotóárverésen 1,8 millióig licitálták. Itt 600 ezer forintról indították és 1,2 millió forintnál ütötték le.
Katalóguson kívül árvereztek egy fotót jótékonysági célra. Faludy György portréját Erdész Ádám készítette. Az érte kapott 55 ezer forintot a Tűzoltó utcai gyermekklinikának utalják át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását