2024. március 29. - Auguszta

Jó üzlet a háborús nosztalgia

Olaszországban jó üzleti befektetésnek számít azoknak az emléktárgyaknak a gyártása és forgalmazása, amelyek a II. világháborút idézik fel. Sok a csodáló és a nosztalgiázó.
2008. április 25. péntek 09:14 - Hírextra
Sokan keresik a katonai szimbólumokkal díszített hétköznapi használati tárgyakat. Van, aki csak ilyen csészékből, pohárból hajlandó inni és keresettek az idegenlégiót idéző kulcstartók is. Szakosított üzletekben, utcai elárusítóhelyeken árulják a hadijelvények, rangjelzések, kitüntetések tömkelegét, valódiakat és ócska utánzatokat.

A legújabb hadi emléktárgy egy óra, amelyet az X.Mas kései dicsőítésére dobtak piacra. Az X.Mas az olasz haditengerészet különleges alakulata volt, amely a második világháború idején, a rövid életű olaszországi fegyverszünet alatt átállt a németek oldalára és amelyet a partizánok elleni harcra is felhasználtak. Egy torinói üzletember ötlete volt annak a búvárórának az elkészíttetése, amelynek számlapjára a következő szöveget vésték: "X.Flotilla Mas 1941-1945 Memento Audere Semper."

Az órát reklámozzák a lapokban és árusítják a nagyobb városokban. Az üzletember a Corriere Della Sera című olasz lapnak elmondta, hogy tetszenek neki a történelmi vonatkozású tárgyak, ezért szerezte meg az óra licenszét az X.Mas bajtársi szövetségétől. "Arra gondoltam, hogy ideális lenne az X.Mas halhatatlan harcosai emlékének felidézésére" - nyilatkozta. A szövetség 84 éves titkára azonban elmondta, hogy csak korlátozott számú órára adtak engedélyt, amit az üzletember jócskán túllépett, ezért vissza is vonták tőle a márkanév használatát.

Nemrég a szövetség tudomására jutott az is, hogy 10 ezer euróért adta el valaki a X.Mas állítólagos zászlaját. Ez a titkár véleménye szerint azonban csak hamisítvány lehetett, mert az alakulat zászlai nincsenek forgalomban. A rajongóknak azonban nem számít, az áhított tárgy lehet utánzat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását