2024. május 3. - Tímea, Irma

A víz az elsődleges közeg

A víz az elsődleges közeg, amelyen keresztül az éghajlat befolyásolja a gazdaságot, a társadalmat és a környezetet - hangsúlyozta Somlyódy László Széchenyi-díjas akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára az
2008. április 25. péntek 07:09 - Hírextra

A tudós, aki az ENSZ legújabb vízkészletelemzését koordináló tanácsadó testület tagja, annak kapcsán nyilatkozott, hogy a napokban zárult le a konzultációs folyamat, a dokumentumon ugyanis több százan dolgoznak. A továbbiakban az elemzés megírása következik, a jelentést pedig 2009 márciusában a Víz Világfórumán mutatják be Isztambulban.

Mint Somlyódy kifejtette, a dokumentum az ENSZ vízzel kapcsolatos jelentései közül a harmadik, s A víz a változó világban címet viseli. "Először víz és éghajlatváltozás volt az elképzelés, de aztán rájöttünk, hogy annyi egyéb tényező befolyásolja a vízgazdálkodást, hogy szélesebben kell értelmezni. A kérdés az, hogy kinek szól a jelentés" - mutatott rá az akadémikus.

Mint kifejtette, az előző két jelentés túlzottan hosszú, túlzottan tudományos, s nehezen érthető volt. Most az az elképzelés, hogy sokkal szélesebb rétegeket kell megcélozni, a társadalmat kell meggyőzni annak érdekében, hogy a vezetők és a politikusok felé nyomást tudjon gyakorolni. A jelentés egyúttal azt a célt is szolgálja, hogy a politikusok számára konkrétabban, mint korábban összefoglalják a teendőket.

Így "nemcsak szakértők dolgoztak rajta, hanem első alkalommal egy nagyon széles konzultációsorozaton ment keresztül" az elemzés, amelynek egyik megállapítása szerint a víz sokkal bonyolultabb probléma, mint akár egy évtizede gondolták volna.

"Sokkal összetettebb kérdés, hiszen a víz sokkal jobban beépült a társadalomba, a gazdaság különböző szektoraiba, mint gondoltuk. Ennek megfelelően a koncepciónak túl kell mutatnia a klasszikus vízgazdálkodáson, amely a készletek és a felhasználás szembeállításával foglalkozik. A jövő vízgazdálkodása nem korlátozódhat a vízellátásra, csatornázásra, folyószabályozásra: a társadalom és a gazdaság egészébe kell integráltan, e szélesebb megközelítés nélkül nem tudjuk kezelni a kérdést" - mondta Somlyódy László.

Az akadémikus kifejtette: A vízgazdálkodás szempontjából igen fontos vizsgálni a mezőgazdaságot, amely az egyik nagy fogyasztó: 1 kilogramm marhahús előállításához például 16 köbméter víz szükséges, vagy az urbanizációt. A világ átlagában a városi népesség ma már meghaladja a vidékit, tehát az urbanizáció a víz szempontjából nemcsak a városokban okoz növekvő problémát, hanem vidéken is, ahol az élelmiszert állítják elő.

"Nyitott kérdés, hogy az éghajlatváltozás milyen hatást fejt ki a talajvízre, amelynek sokkal nagyobb a jelentősége, mint gondoltuk" - jegyezte meg. Figyelembe kell venni a kereskedelmet is. Lesznek ugyanis olyan országok, amelyek a globális kereskedelem révén vízhez jutnak, más országokban pedig a vízhiányos területek gyarapodnak.

Somlyódy kitért a bioüzemanyagokra is. Az alapanyagául szolgáló növények termesztése egyrészt területet vesz el az élelmiszertermeléstől, másrészt a technológia igen vízigényes: 1 liter bioüzemanyag előállításához 4-5-6 köbméter víz szükséges.

Összegezve, az akadémikus rámutatott, hogy a jelentés figyelembe veszi a gazdasági, a társadalmi, demográfiai tényezőket, az urbanizáció mértékét, ahogy a technológiai fejlődést, vagy az éghajlatváltozást. Ezek a tényezők ugyanis mind hatással vannak a vízkészletekre, ezek mennyiségére és minőségére.

"Ezek a tényezők befolyásolják a vízhasználatot, legyen az települési, mezőgazdasági, ipari, energetikai célú, de a vizek ökológiai állapotát is. Mindez pedig kihat az életünkre, a megélhetésünkre. Amennyiben negatív tendenciákat látunk, akkor roppant fontos a válaszadás, ami pedig befolyásolja a gazdaságot, a társadalmat, a demográfiát. Ezzel bezárul az egész körforgás" - mutatott rá Somlyódy László.

Meggyőződése szerint a problémák megoldása érdekében mindenekelőtt a társadalmat kell megcélozni. Kulcsszerepe van az oktatásnak, az iskolázottságnak.

"A népesség olyan országokban növekszik rettenetesen gyorsan, ahol az elemi műveltséget sem kapják meg a gyerekek. Ez olyan kérdés, amelyről 20 évvel ezelőtt nem beszéltünk, de a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy mi a víz, hogy mennyi van belőle, s hogy mennyit szabad felhasználni" - hangsúlyozta az akadémikus.

Somlyódy a vízgazdálkodás szempontjából kiemelte a nők szerepét, hiszen a gyerekeket a nők nevelik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását