2024. május 7. - Gizella

Szeretjük halat mégse esszük

Kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon a hal: tízből heten mondták azt tavaly, hogy különösen szívesen eszik, ám fogyasztása egyelőre elmarad a nemzetközi átlagtól - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból.
2008. április 24. csütörtök 14:23 - Hírextra
A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló, kétévente készülő tanulmánya szerint a hal Magyarországon a harmadik legnépszerűbb húsféleség a szárnyasok és a sertés után. Megelőzi a marhahúst, a borjú-, vad- és bárányhúst is.

Halat tíz felnőttből mintegy heten (68 százalék) különösen szívesen fogyaszt. A legfiatalabb (15-19 éves) korosztályban ez az arány 60 százalék, míg a 40-59 éves korosztályban 74 százalék körül alakul.

Az adatokból kiderül, hogy jellemzően az iskolázottsági szint növekedésével párhuzamosan nő a hal kedveltsége - az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében tízből hatan, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 72 százalék szereti nagyon a halat.

A legkevesebb hal Budapesten (57 százalék) fogy, a legtöbb a dunántúli régióban, Dél-Dunántúl: 76 százalék, Közép- és Észak-Dunántúlon egyaránt 74 százalék, illetve a kisebb, ötezer főt számláló településeken 83 százalék.

Halat jellemzően azok fogyasztanak legszívesebben, akik egészséges táplálkozásra törekszenek (82 százalék), rendszeresen táplálkoznak, szeretnek főzni. A testsúlyról való vélekedés szerint a hal legnépszerűbb a fogyni vágyók körében (75 százalék), a súlyuk fenntartását célzók 66 százaléka nyilatkozott hasonlóképpen.

A hal kedveltsége azonban a halfogyasztás gyakoriságában már nem tükröződik. A válaszadók többsége - 45 százalék - évente egy-két alkalommal eszik halat. A megkérdezettek 13 százaléka válaszolta azt, hogy soha, 17 százalék pedig legalább hetente egyszer fogyaszt halat. Az átlagosnál nagyobb arányban a nők, a 40-59 éves korosztály tagjainak, a felsőfokú végzettségűek asztalára kerül hal legalább heti rendszerességgel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását