2024. május 9. - Gergely

Fővárosi Közgyűlés - Pénz nincs, vita van

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek visszavonták a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén azon indítványukat, hogy a Tétényi úti üzletközpontot egy kártérítési per kapcsán átadják egy kft.-nek.
2008. április 24. csütörtök 15:41 - Hírextra
A főpolgármester-helyettesek szerint ezzel a megoldással elérték volna, hogy a III. kerületi Bogdáni úti buszpályaudvar sorsa ne kérdőjeleződjön meg. A kft. ugyanis egy per eredményeként megszerezte a buszpályaudvar alatti földterület tulajdonjogát. A főpolgármester-helyettesek visszavonták azt a javaslatukat is, hogy a Csarnok és Piac Igazgatóságtól elvonják a Csatárka úti és a Flórián téri üzletközpontot, amelyeket ezután még az idén eladnának.

A közgyűlés ellenzéki, SZDSZ-es és egy szocialista képviselő, Balogh Pál támogató szavazatával helyi védettség alá helyezett egy-egy ingatlant a XI., a XIV., és a XVIII. kerületben. Még a napirendi vitában a szocialisták kezdeményezték, hogy ezt a javaslatot és a tavaszi fesztivál 2013-ig szóló önkormányzati támogatását célzó előterjesztést levegyék. Az SZDSZ szavazataival mindkét ügy napirenden maradt.

Módosította a közgyűlés az önkormányzati lakások lakbéréről szóló rendeletét az áfa-szabályok megváltozása miatt. Így a lakbérek ismét áfa-mentessé váltak.

Zárt ülésen, kormánypárti és MDF-es szavazatokkal a közgyűlés kft.-vé alakította át a Fővárosi Oktatási Központ Kht.-t. Ugyancsak zárt ülésen öt fővárosi kórház felügyelő tanácsának létszámát megemelték 12-15 főre.

A kormánypártiak szavazataival a közgyűlés módosította mind a 127 fővárosi oktatási intézmény alapító okiratát. Erre részben a KSH TEAOR számok változása, illetve a tavaly elhatározott névváltozások és intézményi összevonások miatt volt szükség. Ez utóbbi kapcsán 276 millió forintot biztosítottak 11 iskolánál az épületek kiürítéséhez, 90 millió forintot pedig néhány szolgálati lakás felszabadításához. Egyidejűleg kilenc oktatási ingatlant átminősítettek eladhatóvá.

A kormánypártiak szavazataival a közgyűlés elfogadta a fővárosi önkormányzat elmúlt évi gazdálkodásának zárszámadását. E szerint a bevételek 460 milliárd forinttal, a kiadások 416 milliárd forinttal teljesültek. A büdzsé csaknem 44 milliárd forintos nettó többletet és mintegy 21 milliárd forintos hitelfelvételt is tartalmazott tavaly. Ikvai-Szabó Imre gazdálkodási főpolgármester-helyettes szerint feszítetten, de sikeresen zajlott a múlt évi gazdálkodás. Papcsák Ferenc, a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke viszont folytatódó vagyonfelélésről, a BKV problematikájának továbbgörgetéséről és az egyre nehezebb helyzetben lévő intézményhálózatokról beszélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását