2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kevés az ápoló!

Kevés a betegágy mellett dolgozó ápoló a Semmelweis Egyetemen (SE), de a probléma országos - mondta Csetneki Júlia, az egyetem vezető főnővére pénteken, Budapesten újságíróknak.
2008. március 7. péntek 20:23 - Hírextra
A szakember közölte: az elmúlt hét évben 250-300 hallgató végzett a szakiskolákban, és e kevés végzős közül sem mindenki helyezkedik el a szakmában. A diplomás szakápolók esetében is hasonló a helyzet - tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem kétezer ágyára 1.032 ápoló jut, de - mint Csetneki Júlia elmondta - 500-800 emberrel több lenne a kielégítő.

A szakemberhiány egyik fő okaként a bérezést jelölte meg Csetneki Júlia, hozzátéve, a szakmáját frissen kezdő nővér bruttó 90-100 ezer forint körül keres, de egy több évtizede a pályán lévő ápolónak is csak bruttó 180 ezer forint a fizetése.

A szakember beszámolt arról is: míg évekkel ezelőtt a kórházi minimumfeltételek között pontos ápolói létszám szerepelt, addig ez mára az "amennyi a biztonságos betegellátáshoz szükséges" mondatra "szelídült". Ez alól csak az intenzív osztályok kivételek, ahol most is egy betegágy mellett egy nővérnek kell tevékenykednie műszakonként. Az egyetemnek nyolcvan intenzív ágya van.

Tulassay Tivadar, az intézmény rektora a szakemberhiánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: ez már a "bűvészkedés" kategóriájába tartozik. Hozzátette: ha nincs elég ápoló, akkor túlórában kell a betegeket ellátni, azonban a túlmunkát "megkötik" uniós munkaidődirektíva-szabályok, továbbá a túlórapénzek kifizetése gondot okoz az intézménynek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását