2024. május 2. - Zsigmond

Fodor a koalícióról és az ország érdekéről

Az országnak egy megújuló koalíció létrehozása az érdeke - jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerdán Gyöngyösön. Mind a kisebbségi kormányzás, mind az előrehozott választások ellentétben állnak az ország érdekeivel - vélekedett a liberális pol
2008. április 24. csütörtök 08:07 - Hírextra

Az előrehozott választások esetén fennáll az egyik politikai oldal alkotta alkotmányozó többség veszélye, a kisebbségi kormányzás pedig stagnálást és tehetetlenséget jelent - tette hozzá.

A szabad demokrata politikus emlékeztetett arra, hogy a magyar alkotmányos berendezkedés a különböző politikai erők konszenzuskeresésére épül. Vagyis ellentététben állna az alkotmány szellemével, ha bármelyik politikai oldal, legyen az szocialista, liberális, vagy jobboldali konzervatív, olyan kétharmados többséghez jutna, amelynek birtokában alkotmányt, vagy alkotmányerejű törvényeket módosíthat.

Márpedig a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz előnye jelenleg olyan nagy, hogy előrehozott választások esetén könnyen kétharmados, vagy azt meghaladó többséghez juthat a törvényhozásban - mondta a környezetvédelmi miniszter.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a párt vezető testületei: az ügyvivői testület és az országos tanács egyaránt azt ajánlják az SZDSZ küldöttgyűlésének, hogy a koalíció elhagyása mellett foglaljon állást. Mint mondta, ő maga is hasonló eredményre számít a küldöttgyűlés hét végi ülésén, így az SZDSZ-nek fel kell készülnie az ellenzési politizálásra is.

Fodor Gábor ugyanakkor igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e a tárgyalásokat az MSZP-vel egy új koalíció létrehozása érdekében.

Ehhez az SZDSZ-en belül is személyi és politikai megújulásra van szükség - mondta Fodor Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását