2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A PDSZ az AB-hez fordul?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a házelnökhöz fordult, hogy az Országgyűlés még az őszi ülésszak kezdetén tűzze napirendjére - a szervezet népi kezdeményezésének megfelelően - a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentését - közölte Kerp
2007. augusztus 31. péntek 15:48 - Hírextra

Elmondta, hogy a PDSZ "aktív akciói" attól függnek majd, hogy tárgyalja-e a parlament a kezdeményezést és milyen döntést hoz. Másként fognak reagálni, ha elfogadja a parlament és másként, ha elutasítja a több mint 60 ezer hiteles aláírással támogatott kezdeményezést.
Az MTI azon kérdésére, hogy ez utcai demonstrációt vagy a tiltakozás más formáját jelenti-e, úgy válaszolt: "ez bármit jelenthet". Kijelentette: elfogadhatatlannak tartanák, ha napirendre sem tűzné az Országgyűlés a kérdést. Jelezte: szeptember 8-án a Nagycsaládosok Országos Egyesületének demonstrációján aktívan részt vesz a PDSZ.

Az MTI kérdésére a pedagógus-elbocsátásokról közölte, a valósághoz közelítő az a becslés, amely szerint 5-6 ezren maradhatnak ténylegesen állás nélkül az új tanévben. Ehhez kell még számítani az üres státusok megszüntetését és a nyugdíjazásokat - tette hozzá. Másfél éven belül mintegy 10 ezren maradhatnak állás nélkül a PDSZ becslései szerint.

A szakszervezeti vezető azt mondta, hogy nem állja meg a helyét Arató Gergely közoktatási államtitkár állítása, miszerint az önkormányzatok májusig döntöttek volna a pedagógusok elbocsátásáról.

Az önkormányzatok nagy része május-júniusig arról döntött, hogy összevon-e intézményeket, de hogy hány pedagógust kell elbocsátani arról nem. Nagyon sok pedagógus még augusztus közepén sem tudta, hogy lesz-e állása szeptember harmadikán és ha igen, milyen bérezés mellett. Kertész Ágnes elnökségi tag példaként Újbudát említette, ahol pénteken döntöttek csak csoportösszevonásokról, ami akár álláshelyek megszűnését is magával vonhatja.

Kerpen Gábor azt mondta, hogy ha az iskolák állagmegóvására a miniszter által megjelölt uniós forrás áll rendelkezésre, akkor nem kellene jövő szeptemberig 30 milliárdot kivonni a közoktatásból. Öt éve még törvény tiltotta, hogy az előző évinél kisebb összeget fordítson a kormány a közoktatásra - emlékeztettek a szakszervezeti vezetők.

A PDSZ elnöke bírálta a közalkalmazotti törvény módosításának gyakornoki rendszerre vonatkozó pontját is, amely három évig hozza a munkavállalót bizonytalan munkajogi helyzetbe, így akár fegyelmi nélkül bármikor elbocsáthatók az érintettek. A szakszervezet szerint ez akár alkotmánysértő is lehet, ha a jogászaik is erre az álláspontra helyezkednek, a PDSZ a taláros testülethez fordul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását