2024. május 4. - Mónika, Flórián

Vedelj és egészséges leszel

Korosodó embereknél sokkal ritkábban következik be érszűkület, ha rendszeresen kevés alkoholt fogyasztanak. Az amerikai kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzás éppen ellenkező hatású.
2008. április 23. szerda 16:07 - Hírextra
Évezredek óta sokat emlegették az alkohol - kiváltképp a bor - szívet védő hatását, és néhány évszázada az orvostudomány is gondos megfigyelések, tanulmányok útján foglalkozik ezzel a fontos témával.

Amikor a múlt században megszerveződtek az infarktus korszerű kezelésére alkalmas őrzőszobák, hamar felfigyeltek arra, hogy a francia kórházak ezen részlegeire szinte kizárólag azok kerülnek heveny szívizomelhalás miatt, akik vagy egyáltalán nem isznak vörösbort vagy éppen súlyos alkoholisták. A statisztikák is hamar igazolták, hogy a rendszeres, mérsékelt borivók kapnak a legritkábban szívinfarktust - már persze, ha nem kövérek, cukorbetegek, és nem dohányoznak.
Amerikai kutatók az alsó végtagi érszűkület vizsgálatához az Egyesült Államok négy területén önként jelentkezőket toboroztak a nyolcvanas években. A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmány 1988-ban kezdődött és terv szerint 2009-ben fejeződik be. Kenneth J. Mukamalnak és munkatársainak csaknem hatezer idős amerikai évente eljuttatja, hogy milyen szeszfélékből hetenként átlag mennyit fogyasztott. A csoport felének feltérképezték érrendszeri állapotát. A jelenlegi elemzésben megvizsgálták, hogy közülük hányan szenvednek alsó végtagi érszűkületeben. Ezt az adatot vetették össze az alkoholfogyasztást leíró számokkal.
A statisztikai értékelés szerint az érszűkület leginkább a nagyivókban alakul ki, őket követik az absztinensek. A legjobb állapotban azok vannak, akik minden héten elfogyasztanak egy-egy pohár bort.

Ez cseppet sem meglepő következtetés: a súlyos alkoholisták általában rövidebb ideig élnek és az ivászat az idegrendszer állapotának sem tesz jót. Az viszont már sok szakember fantáziáját is foglalkoztatta, hogy miért szívvédő, érvédő a mérsékelt szeszfogyasztás.
A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kis mennyiségű alkohol emeli a "hasznos" (HDL) koleszterin szintjét a vérben, csökkenti a véralvadás esélyét és az érelmeszesedés alapját képező, lassú gyulladásos folyamatot, erélyes antioxidáns hatású - és ez csak rövid válogatás abból a jótékony hatásokat soroló listából.
A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmányának adataiból már két éve is nagy feltűnést keltő dolgozat született azt bizonyítva, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó, idős amerikaiak között a szívelégtelenség is később és ritkábban fordul elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását