2024. április 28. - Valéria

A labdarúgás egészségesebb, mint gondolnánk

Egy friss kutatásból az derül ki, hogy három hónapon át tartó, heti kétszeri futballedzés jelentősen csökkenti a vérnyomást, a nyugalmi pulzusszámot és a testzsírszázalékot, sőt hatékonyabb az orvos által javasolt egészséges étrendnél és tornánál.
2010. február 18. csütörtök 11:21 - HírExtra
Több kísérlettel is sikerült alátámasztani, hogy a futballozás mindkét nem esetében jótékony hatással van számos szív- és érrendszeri rizikófaktorra, mint például a maximális oxigénfelvételre, szívfunkcióra, az erek rugalmasságára, a vérnyomásra, a koleszterinszintre és a zsírtömegre. A labdajáték többet használ, mint az erősítő edzés, és legalább annyit, ha nem többet, mint a futás - írja a ScienceDaily tudományos hírportál (www.sciencedaily.com).

A kísérleteknél a "futballcsapatokat" más, illetve semmilyen sportágat nem űző kontrollcsoportokkal hasonlították össze. Nyilvánvalóvá vált, hogy amikor az amúgy nem sportoló gyerekek és felnőttek - köztük idősebbek - fociznak, pulzusuk folyamatosan magas, és számos intenzív mozgásformát végeznek, például sprintelnek, fordulnak, rúgnak, küzdenek. A pulzusra és az aktivitásra az sem volt befolyással, ha kevesen, mondjuk csak négyen játszottak.

A labdarúgás tehát igen egyszerű módja az erőnlét és az egészség fokozásának. A dán Gentofle Kórház orvosa, Lars Juel Andersen, aki részt vett a kutatásban, úgy véli, világszerte emberek milliói örülhetnek a jó hírnek: az eddig is tudvalévő volt, hogy a mozgáshiány hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az azonban újdonság, hogy egy olyan örömteli csapatjáték, mint a futball, hatékony a magas vérnyomás és társai ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását