2024. május 2. - Zsigmond

Magyar szürke projekt

A magyar szürke projekt keretében készült művészi fotók, térképek, plazmaképernyőn vetített filmek várják a látogatókat Radisics Milán fotóművész szerdán este megnyitott multimédiás kiállításán a Magyar Természettudományi Múzeumban.
2008. április 23. szerda 23:18 - Hírextra

Hatvan darab nagyméretű kép, kisebb, informatív, dokumentarista felvételek és 12 darab 3x1 méteres panorámakép látható A szürke árnyalatai című kiállításon, amelyet Bodó Ferenc, a magyar állatfajta megmentője nyitott meg szerda délután.

Radisics Milánt, az egyik leghíresebb, számos díjjal kitüntetett természetfotóst, a Zoom Magazin főszerkesztőjét, reklámszakembert arról kérdezte az MTI munkatársa, mikor szeretett bele ezekbe az impozáns méretű, egy időben a kihalás szélén álló állatokba?

A fotóművész elmondta: amikor a Hortobágyon kora este fotózott, "egyszer csak megjelentek a horizonton a hatalmas szürkék, jellegzetes villás szarvukkal és olyan méltóságteljesek voltak, hogy nem lehetett a hatásuktól szabadulni".

Több mint két évig fotózott a pusztán, amely - mint mondja - meglepően gazdag és mozgalmas hely, varázsa van, akár a vidéki embereknek, kísérte a végtelen legelőkön járó, öntörvényű jószágot, kutatott az állatok történelmében, feltárta, hogy a múlt századokban milyen jelentős szerepet játszottak a gazdasági életben, és elhatározta, hogy megalakítja a sokszálú, A magyar szürke elnevezésű projektet, hogy híressé és tipikus magyar szimbólummá tegye ezeket a gyönyörű állatokat, a hozzájuk fűződő hagyományokat, vagy akár a gasztronómiában játszott szerepüket.

A megnyitóra speciális állatszállító járműveken megérkeztek a főszereplők, a szürkemarhák is, akik az éjszakát zárt területen, de a szabadban töltik, akárcsak a pusztán. A fővárosban azonban már saját lábukon vonulnak majd 24-én a fotóalbum premierjének helyszínére, a Millenáris Parkba.

A szekeret, amelyet hat betanított ökör húz, hagyományos cifraszűrbe és subába öltözött gulyások vezetik majd a Ludovikától a könyvfesztivál helyszínéül szolgáló Millenáris Park közelébe. Április 24-én délelőtt érkeznek meg várhatóan 12 óra körül a II. kerületi Ezredes utcába.

A fogat előtt és után két-két hortobágyi lovas pásztor halad majd, akik hivatásszerűen foglalkoznak magyar szürkék hajtásával. A konvoj egy sávot foglal el. Folyamatosan haladnak, 5-7 kilométeres sebességgel, és figyelembe veszik a forgalmi lámpák jelzéseit is.

A fotókiállításhoz időzítve jelent meg a hasonló témájú fotóalbum is, Horváth Árpád szövegével. A projektet a National Geographic Magyarország és a Geographia Kiadó az album kiadásával támogatja. A könyvben Radisics Milán több mint 150 fotóval mutatja be e szilaj jószág környezetét, múltját, jelenét.

A Magyar Természettudományi Múzeum nagytermében július 28-ig látható a kiállítás, amely utána útnak indul: az év hátralévő részében Magyarország szinte minden táján megtekinthetők lesznek a fotók.

A projektről, az ahhoz kapcsolódó számos programról és a vándorkiállítás helyszíneiről szinte minden információ megtudható a www.magyarszurke.hu weboldalon, amelyet folyamatosan frissítenek.

Jelenleg mintegy 250 gazdaságban 6600 fajtiszta magyar szürke tehenet tartanak, szaporulattal, növendékekkel együtt a szürkemarhák száma 18 ezerre tehető, miután egy maroknyi szakember éveken át azért küzdött, hogy biztosítsa a fajta jövőjét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását