2024. május 6. - Ivett, Frida

Logisztikai elvárások Somogyban

Somogynak útra, vasútra és logisztikai központra van szüksége ahhoz, hogy fejlődni tudjon - mondta Gelencsér Attila közgyűlési elnök szerdán, összegezve az elkövetkező évek legfontosabb területfejlesztési feladatait.
2008. április 23. szerda 20:31 - Hírextra

Csak ez jelenthet kitörést a megye számára a jelenlegi hátrányos helyzetből - tette hozzá Gelencsér Attila (Fidesz) a megyeházán tartott sajtótájékoztatón, amelyen Mátrai Márta kaposvári fideszes képviselővel közösen sorolták a jelenleg parlament előtt lévő, a fejlesztési terveket az elkövetkező öt évre meghatározó Országos Területrendezési Tervből (OTT) szerintük hiányzó, ám a megye számára elengedhetetlen fejlesztéseket.

A közgyűlés elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy noha a beterjesztés előtt - mint a megyei területfejlesztési tanács elnökét - megkérdezték az Országos Területrendezési Tervről, a jelek szerint azonban mégsem vették figyelembe a véleményét.

S nem csak azt, hanem Somogy aprófalvas szerkezetét sem - fűzte hozzá, példaként említve a hulladéklerakók helyének meghatározását, amely ezerméteres védőtávolságot ír elő, ez azonban a települések többségénél betarthatatlan. A somogyi települések 80 százaléka már készült, terveket készített, ám módosítás híján az OTT Gelencsér Attila szerint "keresztbe tehet ennek".

A közgyűlési elnök kifogásolta továbbá, hogy a korábbi ígéretek ellenére 2009-ben, de 2013-ban is csak kétszer egy sávos lesz gyorsforgalmi út helyett az M67-es, nem szerepel a tervben az M65-ös Székesfehérvár-Pécs gyorsforgalmi út, amely Somogy jelenleg elzárt térségeit is bekapcsolná az országos közúthálózatba.

A Budapest-Kaposvár-Gyékényes, valamint a Kaposvár-Siófok vasútvonal korszerűsítése ugyancsak hiányzik - folytatta a felsorolást Gelencsér Attila, hozzátéve: mint ahogy a földrajzi adottságaiból adódóan logisztikai szerepre alkalmas Kaposvár, az ehhez rendkívül jó adottságokkal rendelkező Taszár sem szerepel az Országos Területrendezési Tervben.

Mátrai Márta közölte: az Országos Területrendezési Terv általános vitája kedden ért véget az országgyűlésben, ám hamarosan kezdődik a részletes vita, amelyhez több módosító indítványt nyújtott be. Ezek a megyét érintő út, a vasút és a kerékpárutak fejlesztésével, a hulladéklerakókkal és logisztikai központokkal kapcsolatosak - mondta.

A legnagyobb ellenzéki párt képviselője az MTI kérdésére reményét fejezte ki, hogy a megye jövője számára meghatározó módosító indítványokat pártállástól függetlenül valamennyi somogyi országgyűlési képviselő támogatja.

Ha mások úgy gondolják, hogy ettől függetlenül, de ehhez kapcsolódó módosító indítványokat nyújtanak be, mellé állnak - ígérte, hangsúlyozva, együttes érdek, hogy Somogy megye kitörjön az elzártságból, a jelenlegi hátrányos helyzetéből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását