2024. április 28. - Valéria

Egészségügy: koalíciós konszenzus Budapesten

Konszenzus jött létre, így mindkét kormánypárti frakció megszavazza a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek a fővárosi egészségügyi struktúra átalakítására készített javaslatát - tudta meg az MTI a szerdai fővárosi
2008. április 23. szerda 16:47 - Hírextra

John Emese, az SZDSZ és Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője elmondta, hogy a hatékonyabb betegellátáshoz elengedhetetlennek tartják a jelenlegi fővárosi egészségügyi struktúra átalakítását.

John Emese megjegyezte, hogy egy hónapon belül elkészül egy forgatókönyv arról, hogy a további lépések miként kövessék egymást. A csütörtökön elfogadásra kerülő javaslat lehetőséget teremt a struktúraátalakításhoz szükséges háttértanulmányok elkészítésére azáltal, hogy forrást biztosít erre - közölte.

A Főpolgármesteri Kabinet által április közepén támogatott előterjesztés kapcsán az SZDSZ és a főpolgármester még nem támogatta azt, hogy az önkormányzat egészségügyi bizottságával párhuzamosan, egy újabb, az egészségügyi koncepció kidolgozását irányító bizottságot hozzanak létre. Nem támogatta azt sem, hogy szakmai feltáró anyag nélkül alapítsák meg a Fővárosi Egészségügy Központ Zrt.-t.

Az MTI információi szerint Horváth Csaba (MSZP) az általa benyújtott új budapesti egészségügyi modell útnak indításához összességében 400 millió forintot igényel, és egy 10 fős programirodát is szorgalmaz. Az iroda vezetőjének javasolt havi 850 ezer forintos bérezés nagyobb lenne a városháza 4-es metró biztosa fizetésénél. Az iroda dolgozói átlagosan havi 600 ezer forintos bruttó bérezést kapnának.

Burány Sándor MSZP budapesti elnök félórás késése miatt elmaradt a BKV helyzetével foglalkozó megbeszélés. Azt viszont mindkét fél kinyilvánította a koalíciós egyeztetésen, hogy az országos politikai helyzettől függetlenül továbbra is koalícióban vezetik a fővárost. Egyetértettek abban is, hogy várhatóan két hét múlva az MSZP- és az SZDSZ-frakció együttes ülést tart.

Steiner Pál felvetette, hogy a Fővárosi Közgyűlésben, ahol csak egy fős a kormánypárti többség, nagyobb szavazási összhangra lenne szükség. Esetenként ugyanis azért hiúsul meg egy előterjesztés elfogadása, mivel az SZDSZ tagjai szétszavaznak. John Emese közölte, hogy abban az esetben, ha nem rendelnek el kötelező jellegű szavazást, ami náluk igen ritka dolog, akkor az SZDSZ tagjai belátásuk, lelkiismeretük szerint szavazhatnak ezután is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását