2024. május 5. - Györgyi

Újjáépítették a leégett kollégiumot

A somogyzsitfai Szőcsénypusztán kedden átadták a Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskola 177 millió forintból újjáépített kollégiumát.
2008. április 22. kedd 16:33 - Hírextra
Az ünnepségen, amelyen az intézmény diákjai mellett országgyűlési képviselők, polgármesterek és társintézmények képviselői is jelen voltak, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter felidézte a 2007. január 15-én történt tűzesetet, amelyben a fiúkollégium épülete leégett.

A tűz emberáldozatot nem követelt, és a tűzoltóknak nagy erőfeszítésekkel sikerült megfékezniük a lángok továbbterjedését, de jelentős kár keletkezett és 250 diák kollégiumi férőhely nélkül maradt.
Kiss Vince iskolaigazgató kiemelte, a kormányzati segítség mellett szükség volt az erdész- és a vadásztársadalom összefogására is ahhoz, hogy a korábbinál jóval korszerűbb, a mai igényeknek megfelelő, 150 férőhelyes kollégium épülhessen a régi alapjain. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyesületek, társadalmi megmozdulások, jótékonysági koncertek segítették az újjáépítést, az adományozók között akadt kisnyugdíjas is, aki levélben küldött kétezer forintot az iskola megsegítésére.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: a tűz keletkezési körülményeinek vizsgálta lezárult, megállapítást nyert, hogy a tüzet gondatlanság okozta. Az nem derült ki, hogy pontosan mi borította lángba az épületet (egy mobiltelefon túltöltése, diákok tiltott cigarettázása vagy más), és ismeretlen maradt az elkövető is - tette hozzá.

Kiss Vince közlése szerint az odaveszett tárgyakkal, bútorokkal, eszközökkel együtt több mint 200 millió forintosra becsülhető a tűz okozta kár, amelyből csak 48 millió forintot tudott megtéríteni a biztosító, mivel az épületet meglehetősen alulbiztosították.

Mint elmondta, a kollégium újjáépítéséhez régiós pályázaton nyertek 110 millió forintot, továbbá Lamperth Mónika közbenjárására kaptak 26 millió forint kormányzati támogatást.

Kiss Vince kiemelte: az intézménynek nem okoz problémát, hogy a kollégium férőhelyeinek száma csökkent, hiszen a diákok egy része bejáró lett, egy részük pedig a közeli marcali kollégium lakójává vált.

Horváth István, a Kollégiumok Országos Szövetségnek elnöke közölte, hogy a szőcsénypusztai iskola az alapítványuktól elnyerte a támogatási maximumot: 5 millió forintot kapott eszközfejlesztésre, főként informatikai eszközök beszerzésére.

Az ünnepség részeként leleplezték a Szent Flórián alakját ábrázoló, fából készült szobrot, amelyet Csikós Nagy Márton somogysárdi művész azért készített az iskolának, hogy a diákokat arra figyelmeztesse: a tűzzel nem szabad játszani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását