2024. április 28. - Valéria

Szabadesésrekord 40 ezer méter magasságból

Negyvenezer méter magasságból végrehajtott szabadesést készül végrehajtani május 25-én Michel Fournier 64 éves francia ejtőernyős.
2008. április 22. kedd 16:42 - Hírextra
A volt katonatiszt, aki már 2003-ban megpróbálkozott ezzel a bravúrral, egyszerre négy rekordot próbál megdönteni: az emberi szabadesés sebességéét (1500 km/óra), amellyel túlszárnyalná a hangsebességet, a szabadesésben eltöltött időét, az ugrás magasságáét, valamint a légballonnal való emberi repülés magasságáét.

A magassági csúcsot az amerikai légierő egy ejtőernyőse, Joe Kittinger tartja 1966 óta 31 300 méterrel. Ő 4 perc 36 másodpercig zuhant 1149 km/óra sebességgel, mielőtt kinyitotta ernyőjét.
A kísérletnek "jelentős hatása lesz a repülésre és űrkutatásra, az orvostudományra, valamint a legfejlettebb technológiákra" - vélekedett párizsi sajtókonferenciáján Fournier. Jean-Francois Clervoy francia űrhajós pedig arra hívta fel a figyelmet, az ugrás "új fejezetet nyit" a hangsebességgel mozgó emberi test viselkedésének kutatásában és ez előreviheti a jövőbeli űrmentési rendszereket az űrturizmus korszakának beköszöntésével.

Fournier kísérlete eredetileg a francia hadseregnek az 1980-as évekbeli terveibe illeszkedett, amikor a Hermész európai űrsikló katapultfülkéjével végeztek próbaugrásokat. E programhoz 1987-ben éppen Fournier-t és Clervoy-t választották ki.

Az ejtőernyőst a kanadai Saskatchewan tartományból viszi fel negyvenezer méter magasságba egy 600 ezer köbméter héliummal feltöltött, 161 méter magas ballon egy nyomás alatt tartott kabinban. Az ugrás előtt ezt a nyomást meg kell szüntetni, ugyanúgy, mint a kozmonauták űrsétája előtt, annak ellenére, hogy a magasság még messze van az űr bejáratának tekintett 100 kilométeres, Földtől való távolságtól.

Mint Henri Marotte professzor, a párizsi egyetem űr-orvostudományi előadója emlékeztetett rá, 40 ezer méter magasságban Fournier-nak szüksége lesz oxigénre (42 percre elegendő tartaléka lesz két üvegben), egy nyomás alatt álló ruhát kell viselnie, de még így is könnyen szenvedhet fagyási sérüléseket. A "nagy ugrás" költségvetése 11,8 millió euró.

Fournier megígérte, hogy az ugrás előtt néhány percig kabinjában marad, "hogy nézze a Földet". Csapata tagjainak más élménye is lesz: amikor az ejtőernyős átlép a hangsebességen, a földön egy kisebb robbanást hallanak majd. Ez lesz az első, ember által előidézett hangrobbanás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását