2024. május 9. - Gergely

A "kakukktojás" a Vörös Ördögök ellen

Az "angol nap", a keddi Liverpool-Chelsea összecsapás után a Barcelona, a négyes egyetlen nem angol tagja szerda este (20:45 ó) a Manchester Uniteddel küzd meg a labdarúgó Bajnokok Ligája másik elődöntőjének első mérkőzésén.
2008. április 22. kedd 14:00 - Hírextra
A katalán gárdának az utolsó lehetősége a "szezonmentésre" ennek a párviadalnak a sikeres megvívása, hiszen a spanyol bajnoki elsőség hovatovább visszavonhatatlanul a Real Madridé, egy nemzetközi kupadiadal azonban feledtethetné a Barcával, s még inkább az okkal kesergő hatalmas rajongótáborral az idei botladozást a Primera Divisiónban. Ami oda vezetett, hogy bajnokesélyesből pillanatnyilag csak harmadik helyezett, a Villarreallal még a hazai ezüstéremért is ádáz harcra kényszerülő csapata lett Frank Rijkaard vezetőedzőnek, akinek pozíciója megingott, s kész csoda lenne, ha túlélné a sokak szerint biztos BL-kudarcot is.

A Manchester United legyűrése tudniillik nem az a feladat, amely egykönnyen teljesíthető, hiszen a világ legjobb klubcsapatainak egyike, az angol bajnoki cím legfőbb várományosa lép fel szerdán a Camp Nouban, a nemzetközi futballvilág egyik leghatékonyabb duettjével, Wayne Rooneyval és Cristiano Ronaldóval a soraiban. Kiváló forma, idegenben is magabiztos játék jellemzi a Vörös Ördögöket, akik ráadásul a Bajnokok Ligája 2007/08-as kiírásában még veretlenek. Igaz, ugyanez elmondható a Barcelonáról is, és "ikszre" áll az egymás elleni ütközetek összmérlege is, amennyiben a nemzetközi küzdőtéren sorra került csatározások közül - három döntetlen mellett - kettőt nyert mind a katalán, mind az angol élcsapat. Szoros a gólkülönbség is, amely momentán a Barcának kedvez: 15 adott góljára az eddigi hét meccsen 13 válasz érkezett az MU részéről. Legutóbb az európai futballhadszíntéren 1998-ban találkoztak a felek, akkor elébb Manchesterben, majd a visszavágón, Barcelonában ugyanúgy 3-3-ra végeztek egymással.

Amennyire a szigetországiak mellett szól az, hogy a megszokott alapcsapattal tudnak kiállni a Camp Nouban is, annyira nem teljes a házigazdák legénysége, amelyből hetek óta - s meglehet, immár véglegesen - hiányzik az eligazolásra készülő brazil sztár, Ronaldinho, de a francia csatárklasszis, Thierry Henry játéka is kérdéses, bár a Lionel Messi-Samuel Eto'o ékpár a felgyógyult középpályás-irányító Decóval a háta mögött azért többször is képes lehet a manchesteri védőalakzat feltörésére.

Ebben bizakodik a Barcelona egy másik, igen technikás középpályása, Andres Iniestea is, aki ekként nyilatkozott:

"Igaz, hogy az Espanyollal a hétvégén csak 0-0-át játszottunk, de a Bajnokok Ligája teljesen más. Kellőképpen jó példa erre, hogy miután spanyol bajnokin Sevillában 0-2-ről kikaptunk 3-2-re a Betistől, rögtön utána, a BL-ben idegenben, Németországban is meg tudtuk verni a Schalkét."
Iniesta azt nem tette hozzá, hogy azért a gelsenkircheni alakulat nem feltétlenül összemérhető a Manchester Uniteddel, mondhatni: utóbbi gárda egy más dimenzió, de legalább is egy más minőség...

Mindenesetre ha a kevésbé esélyesnek ítélt Barca - a BL-négyes afféle kakukktojásaként - alulmaradna a párharcban, a szárazföldi Európára is csapást mér kiesésével, mivel a befejező fázis, a május 21-i moszkvai finálé a Bajnokok Ligájának történetében először angol házidöntővé alakulna át. Aminek tán még a szigetországban sem örülne mindenki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását