2024. április 29. - Péter

Mérgező levest ettek a temetésen

Több mint 140 embert kellet kórházba szállítani Thaiföldön, miután egy temetésen valószínűleg az erősen mérgező gömbhalból készített levest ettek. A japánban drága ínyencségnek számító gömbhal szervei veszélyes idegmérget tartalmaznak, és csak különlegese
2008. április 21. hétfő 10:56 - Hírextra
A mérgező levest a Thaiföld északi részén lévő Nan tartomány egyik falujában szolgálták fel egy temetésre összegyűlt tömegnek. A falusiak nem sokkal az étel elfogyasztása után szédülni és hányni kezdtek, valamint nyelvzsibbadásra és nehéz légzésre panaszkodtak.

A kórházba szállításuk után az orvosok megállapították, hogy a tünetek a könnyen halálossá válható gömbhalmérgezésre utalnak. A falusiak közül senki sem halt meg, de mindegyiküket megfigyelésre bent tartják az orvosok. Hét ember állapota súlyos, őket géppel kell lélegeztetni.

A gömbhal belső szerveiben, főleg a májában és petefészkében egy tetrodotoxin nevű idegméreg található, ami lebénítja az izmokat, és könnyen halált okozhat. A méreg ellen nincsen ismert ellenszer, leginkább gyomormosással és aktív szén bevitelével tudnak küzdeni az orvosok a szer ellen.

A mérgező levesbe rakott halfiléből készült gombócokat egy helyi piacon vásárolták. Az eladó azt állította, hogy a gombócokat egy népszerű édesvízi halból készítették. A hatóságok vizsgálják a levesbe rakott halfiléből kapott mintákat.

A Japánban fugu néven ismert gömbhalból készített étel igazi különlegességnek számít. Az erősen mérgező halat csak külön engedéllyel rendelkező szakácsok készíthetik el, akik tudják, hogyan kell óvatosan eltávolítani a hal mérgező részeit úgy, hogy ne jusson méreg az ételbe.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását