2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar rendőrök Afganisztánban

Három magyar rendőr kiküldésével és több projekt finanszírozásával járult hozzá a közelmúltban az Igazságügyi és Rendvédelmi Minisztérium Magyarország afganisztáni szerepvállalásához - jelenti a HavariaPress.
2008. április 21. hétfő 16:50 - Hírextra

A három hazai egyenruhás a Tartományi Újjáépítési Csoport rendőri feladatainak elvégzéséhez csatlakozott, ahol különféle szaktanfolyamokat tartanak az afgán rendőrök részére, az ország biztonságának javítása érdekében.

A kontingens parancsnoka, Dömölki Zsolt alezredes úgy vélte: már a fejlesztések terén is sok mindent megvalósítottak, ám még bőven van tennivalójuk e téren. Afganisztánban már korábban is több nemzet szervezett alaptanfolyamokat a helyi rendőrök képzésére, ezzel szemben a több hetes magyar tanfolyamok továbbképzés jellegűek voltak. Ezeken a helyi egyenruhások intézkedés-taktikát, bűnügyi- és közlekedési helyszínelést, közlekedésrendészeti és nyomozási ismereteket, valamint emberi jogokat tanulhattak magyar kollégáiktól.

A képzések a jövőben tovább folytatódnak, a tervek szerint az operatív ismeretek, valamint a titkosszolgálati eszközök és módszerek témaköreiben. Az afgán rendőrök helyzete nem hasonlítható össze az európai rendőrökével. A helyi konfliktusok általában fegyveresek, amelyhez a rendőri túlélési taktikákon túl katonai képzettség is szükséges - de még az afgán közlekedési morálra is jobban jellemző a túlélés, mint a közlekedési szabályok betartása.

A tanfolyamokra a helyi rendőri erőknek eddig csak egy része jutott el, de a többségnek sem a kiképzettsége, sem a szakmai felkészültsége nem megfelelő, ezért sok az emberáldozat a soraikban. A magyar rendőrök által szervezett tanfolyamok nagyon népszerűek, részint azért, mert gyakorlati tudást nyújtanak, részint pedig azért, mert a tanfolyamok beindításakor, a helyi útviszonyokat és a rendőrök anyagi helyzetét figyelembe véve szerény támogatást is adnak a rászoruló egyenruhásoknak.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását