2024. április 25. - Márk

Csődbe vitte faluját a leköszönt polgármester

Pénzügyi csődbe juttatta Neszmélyt az április közepén betegség miatt leköszönt polgármester - erről a képviselő-testület tagjai levélben tájékoztatták a falu lakóit.
2008. április 21. hétfő 17:04 - Hírextra

Február elején jelentkezett az önkormányzatnál egy pénzintézet, amely 35 millió forint hitel és a kamatok visszafizetését követelte - mondta az MTI-nek Ruzsa Anna jegyző, aki januártól látja el feladatát.

Hozzátette, hogy a volt polgármester, Benkő Ferenc az önkormányzat tudta nélkül kézfizető kezességet vállalt 2005. december 21-én 15 millió forint hitelre a Duna Eurorégió, majd 2007. június 25-én 20 millió forint hitelre a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Fejlesztési Kht. részére, ezekben az önkormányzat 100 százalékos tulajdonos.

"A hitelfelvételhez becsatolt (...) határozatok nem valósak, azokat nem a képviselő-testület alkotta meg" - ezt a község képviselő-testülete április 7-én írásban jelentette ki. Ezt követően a falu minden lakójához levelet juttattak el, amelyben a hamis dokumentumok alapján felvett több tízmillió forint hitel mellett megemlítették, hogy 2003 óta a település legnagyobb adózójának befizetései nem kerültek a község számlájára.

Kiderült, hogy a polgármester a vállalkozót rábeszélte, az önkormányzati társaságoknak adja kölcsön az iparűzési adót, és megígérte, hogy ő ezt majd befizeti a település költségvetésébe.

A jegyző elmondta, hogy a falu számláján nincs számottevő összeg és a beérkező pénzeket a folyamatos inkasszók elviszik. Még nem látják a kár teljes mértékét - jelezte, rámutatva arra, hogy a két közhasznú társaság egyikének sincs ügyvezető igazgatója és egyetlen alkalmazottja sem.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, aki Neszmély község sérelmére hűtlen kezelést, csalást, sikkasztást és több rendbeli okirat-hamisítást követett el - közölte az MTI-vel a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Benkő Ferenc, aki a második ciklust tölti polgármesterként a község élén és független jelöltként nyerte el a posztot, április 15-ével szívbetegségre hivatkozva lemondott tisztségéről. Jelenleg kórházban van, telefonját nem vette fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását