2024. július 17. - Endre, Elek

A Streptococcus felhasználható a hasnyálmirigyrák gyógyítására

A torokfájást okozó Streptococcus pyogenes felhasználható a hasnyálmirigyrák gyógyítására - állítják német kutatók. Claudia Maletzki, a Rostocki Egyetem kutatója és kollégái felfedezték, hogy sejttenyészetben a Streptococcus pyogenes súlyos károsodást oko
2008. április 21. hétfő 18:14 - Hírextra

Ennek nyomán egérmodellen próbálták ki a kórokozó hatékonyságát az agresszív hasnyálmirigyrák esetében, amely gyakorlatilag nem reagál az ismert daganatellenes szerekre.

Az egereket emberi hasnyálmirigy-daganatos sejtekkel oltották be. A továbbiakban a kifejlődő tumorba élő Streptococcus-baktériumokat fecskendeztek be. Mint kiderült, az élő baktériumok egyetlen befecskendezése a tumor teljes visszafejlődését és pusztulását váltotta ki. A közvetlen rombolóhatás mellett a kórokozó specifikus tumorellenes immunválaszt is kiváltott.

"Tekintettel arra, hogy mennyire rosszak a hasnyálmirigy-tumoros betegek életkilátásai, sürgető szükségszerűség újfajta, szokatlan beavatkozások kifejlesztése. A páciensek sokat nyerhetnek az immunrendszert stimuláló alternatív gyógymódoknak köszönhetően" - mutatott rá Claudia Maletzki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását