2024. április 24. - György

Zöld Demokraták az atomenergia ellen

A Zöld Demokraták elutasítják az új atomerőmű építését arra való hivatkozással, hogy mintegy két évtizeden belül ez az egyetlen lehetséges forrás, ahonnan a 2030-as évek energiaszükséglete előteremthető.
2008. április 20. vasárnap 17:20 - Hírextra

A Zöld Demokraták nem értenek egyet azzal -- az unió energetikai biztosa által is képviselt, a magyar kormány által is elfogadott -- a nézettel, hogy a 2030-as évek energiaszükséglete csak új atomerőművek építésével fedezhető.

Úgy gondoljuk, hogy a várható energiafogyasztásra készült és készülő becslések eddig sem voltak megbízhatóak. Ezt az energialobby mindig is arra használta fel, hogy gazdasági pozícióit megerősítse, új beruházásokhoz kapjon támogatást.

Ma a paksi erőmű a hazai fogyasztás mintegy 40 százalékát biztosítja. E mennyiség kiváltására nézetünk szerint több lehetőség adódik. Magyarországon ma igen pazarlóan bánunk az energiával. Az energiatakarékos berendezések alkalmazásával -- esetlegesen ezek használatának állami támogatásával -- a fenti mennyiség több mint fele megtakarítható. Ez, figyelembe véve a fejlesztés költségeit, amely minimálisan kétmilliárdot tesz ki, elenyésző összegből megvalósítható.

Tiltakozunk az új atomerőmű építése ellen azért is, mert az ott termelt áram ugyan a mai árakon olcsónak tekinthető, ám a keletkező nukleáris hulladék elhelyezésére mind a mai napig nincs olyan technológia, amely évezredekre megoldaná a problémát. Elgondolkodtatónak és erkölcstelennek tartjuk, hogy napjaink olcsó energiáját utódaink generációival fizettessük meg.

A nukleáris hulladék ugyanakor óriási biztonsági kockázatot is rejt: a kiégett fűtőelemek illetéktelen kezekbe kerülése -- amely nem kizárt e terrorveszélyes időben -- óriási nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet.

Mindezek miatt a Zöld Demokraták úgy vélik, hogy a jövő energiáját inkább az alternatív forrásokból, a megújuló energiából kell fedezni, összekapcsolva azt az energiatakérossággal és a kifogyasztású technológiák elterjesztésével.

Zöld Demokraták

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását