2024. május 7. - Gizella

Gyurcsány elleni támadások Gyurcsány szerint

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nagyobb a füstje, mint a lángja annak a napokban megjelent hírnek, miszerint ötször támadták meg az elmúlt másfél évben.
2008. április 20. vasárnap 11:15 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc szerint teljesen természetes, hogy "ebben a felpaprikázott, helyenként indulattal teli helyzetben" a miniszterelnököt érik fenyegetések, amelyek időnként a fizikai atrocitás irányába hatnak. A miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának vasárnapi, de már pénteken felvett adásában azt mondta: nem gondolja nagy szenzációnak a történteket.

Úgy fogalmazott: mindegyik eset leírásában van valamennyi igazság, egyikben több, másikban kevesebb.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, nincs szó arról, hogy elhallgatták volna ezeket az eseteket, de a köztársasági őrezrednek és titkosszolgálatnak a szakma szabályai szerint kell eljárnia. "Ami nem nyilvános, az nem feltétlenül van elhallgatva" - tette hozzá.

A kormányfő szerint az a normális, hogy nem politizálják át ezeket a támadásokat. Mint mondta, a köztársasági őrezred levonja a tanulságokat, megteszi a szükséges lépéseket, és vizsgálatokat az ügyben.

A zoom.hu pénteken számolt be arról, hogy az elmúlt másfél évben ötször támadták meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A hírportál szerint a titokban maradt öt támadásból három enyhébbnek ítélhető, de két esetben komoly veszélyben volt a kormányfő testi épsége.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek pénteken azt mondta, soha nem nyilatkoznak a kormányfő biztonsági ügyeiről.

Az első eset 2006 őszén történt Tihanyban, amikor Gyurcsány Ferenc egy közeli ismerősét látogatta meg, és a villa kapuján kilépve egy öt főből álló, botokkal felfegyverzett csoport állta el az utat. A zoom.hu úgy tudja, rövid szóváltás, majd dulakodás kezdődött és a randalírozó csoport csak akkor szaladt szét, amikor az egyik testőr elővette a fegyverét. A miniszterelnök az őt védő testőröknek megtiltotta, hogy az esetről elöljáróiknak jelentést tegyenek - állítja a portál.

Az MTI a kormányzati körökből úgy értesült, Gyurcsány Ferenc a kormány vendégházában töltött hétvégén futni indult Alsőörsre, és miután többen felismerték, kisebb demonstrációt szerveztek ellene. Botok azonban nem voltak a tüntetőknél és született jelentés az ügyről - közölték a távirati irodával.

A zoom.hu szerint a második eset tavaly április elején a Puskin moziban történt, ahol a miniszterelnököt egy csoport várta, vezetőjük pedig – amúgy a tüntetésekről és a zavargásokról a rendőrség számára ismert férfi - felszólította társait, hogy a közeli íjászboltban "igaz magyar módra" fegyverkezzenek fel, és támadják meg Gyurcsány Ferencet. A fenyegetést komolyan vevő biztonságiak azonban kivitték a kormányfőt a moziból.

Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök a feleségével ment moziba aznap, és miután korábban értek oda, a környéken sétáltak. Ennek hatására egy, a Semmelweis utcai Magyarok Háza felől érkező ember kezdett szervezkedni: ismerősöket toborozni, tojást vásárolni. Mivel ezt a köztársasági őrezred is észlelte, azt tanácsolták a kormányfőnek, hogy az előadás vége előtt menjenek el a moziból - közölték kormányzati forrásból a távirati irodával.

A portál harmadik esetként a tavalyi a holokauszt emléknapot említi, amikor Gyurcsány Ferenc úgy döntött, beszél a tiltakozókkal. A biztonságáért felelős parancsnok ellenezte az ötletet, a kormányfő ennek ellenére megtette ezt, és párszáz méteres "tempós séta" után, tojás, szendvics és üdítős doboz záporban az őrezred további néhány tagja segítségével jutott be az Országházba.

A távirati irodának ezt határozottan cáfolták kormánykörökből: állításuk szerint nem ment oda a tiltakozókhoz és kimenekítés sem történt.

A negyedik támadás - a zoom.hu szerint - tavaly december 19-én volt, amikor a Margit-híd pesti oldalán kapott tojászáport a miniszterelnöki konvoj.

Az ötödik eset ismét a Margit-hídon történt: ökölnyi kő találta el a miniszterelnöki konvoj második autó anyósülés felőli ablakát. A testőr a szétrobbanó ablak szilánkjaitól könnyebb sérüléseket szenvedett - olvasható a portálon.

Az MTI-nek kormányzati források erről az esetről azt mondták, a rendőrök már a parlamentnél felfigyeltek arra, hogy két ember a miniszterelnöki autókat nézegeti és fényképez. Közülük az egyik dobott követ a kísérő kocsira, amelynek a szélvédőjét valóban eltalálták, de a sofőr felőli oldalon. Az ablak pókhálósan berepedt, de az autó nem állt meg, továbbhajtott és a testőr sem sérült meg - tájékoztatták nem hivatalosan az MTI-t.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását