2024. május 2. - Zsigmond

Újra ember a Holdon

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tervei szerint olyan létesítményeket teremtenek majd a Holdon, amelyek lehetővé teszik, hogy a bázison az űrhajósok hat hónapos váltásokban dolgozzanak. Ezzel az ember újra megjelenik a Holdon.
2008. április 19. szombat 19:55 - Hírextra
A hivatal egyik vezetője pénteken elmondta: az elképzelések szerint az állandó emberi jelenlét megszervezése a Holdon hasonlatos lesz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kialakított rendszerhez. A Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrállomáson folyamatosabb ideig, vagyis fél évig dolgozik egy-egy állandó legénységnek nevezett csapat. (Az amerikai Peggy Whitson és az orosz Jurij Malencsenko közép-európai idő szerint éppen szombat délelőtt tér vissza a Földre, miután október óta tartózkodtak az ISS-en.)

Carl Walz, aki maga is űrhajós volt, jelenleg a NASA egyik kutatási részlegének az igazgatója, a francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a Holdon az űrállomáséhoz hasonló infrastruktúrákat, modulokat akarnak majd kiépíteni, de természetesen ezeket létesítményeket az égitest adottságaihoz igazítják, és az ISS-től eltérően a Hold esetében a helyi természeti kincsek kiaknázására is gondolni kell. A szakember az egyik legnehezebb feladatnak annak a szállítási rendszernek a kifejlesztését nevezte, amely lehetővé teszi majd az űrhajósok eljuttatását a Holdra, majd az onnan történő hazahozatalukat.

A Holdon eddig az amerikai Apollo-program keretében 1969 júliusa és 1972 decembere között 12 ember járt. Az amerikaiak 2020 környékére tervezik a visszatérést a Holdra.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását