2024. május 2. - Zsigmond

A világmindenség titkaival ismerkedhetnek meg a diákok

A diáktársadalmat szeretnénk megismertetni a világmindenség titkaival - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) elnöke az MTI-nek annak kapcsán, hogy a TIT, s csillagászati ismereterjesztő intézményei - a
2008. május 20. kedd 18:23 - Hírextra

"A diákok előadásokon vehetnek részt, s kérdéseket tehetnek fel a világ keletkezéséről, az univerzumról, a csillagrendszerről, a Földről" - mondta Vizi E. Szilveszter. Mint kifejtette, a TIT egyik fontos feladata az egész életen át való tanulás elősegítése, hiszen korunkban ötévente megfeleződik a tudás. "Versenyképességünket csak úgy őrizhetjük meg, ha ismereteinket újabb és újabb információkkal, adatokkal pótoljuk, frissítjük" - mutatott rá Vizi E. Szilveszter.

Az akadémikus szerint a TIT kiemelt figyelmet szentel az ifjúságnak, így a társulat legfontosabb programjai közé tartozik az idegen nyelvek oktatása. Ez annál is fontosabb, mivel Magyarország az utolsó előtti helyett foglalja el az európai uniós tagországok sorában az idegen nyelveket bírók tekintetében. "Angol, német és francia nyelvből indítunk tanfolyamokat. Ezek igen népszerűek, nagyon nehéz bejutni. Évente a TIT-tanfolyamok keretében mintegy harmincezren tesznek nyelvvizsgát" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Ismertetése szerint a TIT TELC nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítványát egész Európában elfogadják, míg az összes többi szervezeté csupán Magyarországon érvényes, birtokosaiknak külföldön vizsgázniuk kell. Ennek kapcsán Vizi E. Szilveszter hozzátette, hogy a Tanulófesztiválon a TIT-TELC Nyelvvizsgaközpontja ingyenes nyelvi szintfelmérést rendez.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulattól kapott közlemény szerint a Tanulófesztivál elnevezésű szórakoztató ismeretterjesztő programsorozatot, amelynek kínálatában minden korosztály talál magának kedvére való eseményt, két helyszínen - a Budapesti Planetáriumban és az Uránia Csillagvizsgálóban tartják.

Május 23-án, péntek este rendezik Szerethető tudomány előadássorozatot az Uránia Csillagvizsgálóban. Legeza László a magyar íjászatról beszél fizikus szemmel, az előadáshoz kapcsolódó bemutatót pedig szombaton tartják a planetáriumban. Both Előd az űrturizmusról, s annak jövőjéről tart előadás, Tőkéczky László pedig a tudósok szerepéről a közéletben beszél. A programot távcsöves bemutatóval zárják, amelynek során az érdeklődők megfigyelhetik a Marsot, a Szaturnuszt és a Holdat.

Szombaton a Planetáriumban ajánlanak a szervezők "csillagászati programcsokrot". A csillagászati játszóházban a legkisebbek szerezhetik meg alapfokú asztronómiai ismereteiket: a Planetárium melletti Sétáló Naprendszer segítségével megismerhetik a bolygókat, távcsővel megvizsgálhatják a Napot, s tesztelhetik csillagászati tudásukat. Polgár László bevezeti a közönséget a "Csillagsakk" tudományába, s ekkor kerül sor "A magyar íjászat - fizikus szemmel" című pénteki előadás gyakorlati bemutatójára.

A programsorozat, amelyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával rendeznek, ingyenes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását