2024. április 19. - Emma

A tó kulturális élete

Szükséges balatoni kulturális stratégia kidolgozása - erre jutott a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által összehívott egyeztető tanácskozás pénteken Siófokon, amelyen a tó körüli megyék kulturális szakemberei vettek részt.
2008. április 19. szombat 07:24 - Hírextra

"Fontos a Balaton kulturális életének fejlesztése ahhoz, hogy hosszútávon Európa kulturális tava lehessen, amely törekvésnek aktualitást ad az is, hogy 2009 a kultúra éve lesz" - mondta Fekete Páris Judit, a BFT munkaszervezetének gazdasági vezetője.

Az egyeztető tanácskozáson rengeteg már meglévő programról és tervről számoltak be a résztvevők, amivel kapcsolatban felmerült, hogy a jövőben jobban össze kellene hangolni a kiemelt üdülőkörzet programkínálatát.

Szalóki Jenőnek, a Zala megyei közgyűlés turisztikai bizottsága elnökének álláspontja szerint a nyugati gyakorlat az, hogy miként nyugaton már gyakorlat, egyre nagyobb szerepet kell kapnia a civileknek a kulturális élet, illetve a rendezvények szervezésében. Annál is inkább, mert egyre szegényesebb a célra felhasználható forrás. Átmeneti időket élünk, amikor már hiányzik a megszűnőben lévő megyei kulturális intézményrendszer, de még nem zajlott le a kultúra teljes társadalmasítása - mondta a szakember. A tanácskozáson résztvevők többségének álláspontja szerint valóban egyre jobban kell építeni a civilekre, de nem nélkülözhetők a meglévő szakmai szervezetek sem, amelyek letéteményesei annak, hogy közösen meghatározott célok mentén fejlődjön a kulturális élet.

Ábrahám Levente, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának helyettes vezetője hiányolta a megye balatoni kínálatának megfelelő marketingjét, és szólt arról is, hogy több kismúzeum felújításra szorul, vagy esélytelen még erre is a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt.

Kiss László, a Kálmán Imre Kulturális központ igazgatója a kedvező tapasztalatairól számolt be, miszerint a Siófokra hozott parádés kultrúprogramok kezdetben alig váltottak ki érdeklődést, aztán ahogy híre ment a színvonal emelkedésének, rendszeressé vált a teltház.

Solymos Gábor, a Somogy megyei önkormányzat közművelődési referense arról számolt be, hogy Somogynak nincs kulturális stratégiája, és megszűnt a művelődési központja is. A dél-balatoni rendezvényket a települések kulturális intézményei bonyolítják koordináció nélkül.

Horváth Viola, a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet igazgatója szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapnia a közművelődési szakemberképzésnek. Veszprém megyével kapcsolatban elhangzott, hogy tavaly visszaadták a települési önkormányzatoknak a veszteséges kiállítóhelyeket, múzeumokat, amelyek többsége azóta eredményesen üzemel.

Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. balatoni projektirodájának vezetője felhívta a figyelmet, hogy sok balatoni program estében nem élnek a szervezők a Balaton hivatalos turisztikai honlapja, a www. balaton-tourism.hu adta lehetőségekkel, pedig annak egyre jelentősebb, havi több mint 40 ezer látogatója van. Hangsúlyozta: már 26, télen is nyitva tartó szállodája van az üdülőövezetnek, kedvező kihasználtsággal, ezért egyre inkább igény lenne visszatérő, szervezett kulturális programokra a főszezonon kívül is.

A BFT a mostani tanácskozását csak egy kezdeti lépésnek szánta, és a jövőben egyeztetni kíván a tó kulturális életéről, valamint egy stratégia kidolgozásáról a régió valamennyi érintett szakemberével - hangsúlyozta befejezésül Fekete Páris Judit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását