2024. április 20. - Tivadar

Nemzetközi elismerés a Hiemer-ház felújításáért

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes rekonstrukciójáért megkapta a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága elismerését Székesfehérvár - jelentette be a város alpolgármestere pénteken, sajtótájékoztatón.
2008. április 18. péntek 20:40 - Hírextra

A Műemléki Világnap alkalmából rendezett ünnepségen átadott elismerést - plakettet és oklevelet - a város a barokk-rokokó épületegyüttes megmentésével érdemelte ki - mondta el Viniczai Tibor (MDF).
A XVIII. századi európai palotaépítészet egyik gyöngyszemének számító, három szárnyból álló háztömb 1988 óta lakatlan volt.

Az épületegyüttes első ütemét európai uniós pályázaton nyert 600 millió forintos támogatással 2006-ban felújították, az idén pedig a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (Norvég Alap) támogatásával megkezdték, s júliusban befejezik a második ütem rekonstrukcióját, amelyhez 710 millió forintot nyert a város.

Az épületegyüttes első szárnyában konferencia- és előadótermek vannak, a második részben pedig egy reprezentatív házasságkötő-terem, konferenciatermek, kisebb étterem, a pincében pedig ifjúsági klub kap helyet.

A rekonstrukció során az első ütemben helyreállított épületben egyebek között gyönyörű freskókkal díszített termet is sikerült restaurálni, a második szárnyban pedig üvegpadló alatt a 400 éves falmaradványok gyönyörködtetik majd a házasságkötő-teremben levőket.

Az önkormányzat már tervezi az épületegyüttes harmadik szárnyának a rekonstrukcióját is, a közelmúltban elkészült Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében, ugyancsak pályázati pénzből 2009- 2010-ben szeretné elvégezni a rekonstrukcióját.

A műemléki világnap alkalmából egyébként vasárnap ismét megnyitják a látogatók előtt a már helyreállított épületrészt, s lehetővé teszik, hogy idegenvezetővel járják végig az érdeklődők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását