2024. április 28. - Valéria

Konrád György Kunczét akarja

Ha Kuncze Gábor újra hajlandó lenne elvállalni az SZDSZ elnöki posztját, az nagyszerű lenne a párt szempontjából - mondta az ATV Friderikusz Most című műsorában szerdán Konrád György Kossuth-díjas író, az SZDSZ alapító tagja. Kuncze Gábor az MTI-nek azt m
2008. április 18. péntek 08:07 - Hírextra
Konrád György szerint a magyar politikai közszellem szempontjából is jó volna, ha egy olyan ember lenne megint az asztal mellett, aki egy gorombaságot viccel tud elütni, és aki tud beszélni a másikkal.

"Jó néhány évvel ezelőtt, amikor Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke lett, én voltam az, aki őt az országos tanácsnál rekommendáltam. Ugyanezt, bár már kívül vagyok, megtenném még egyszer, ha ő hajlandó lenne" - válaszolta műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy Kuncze Gábort javasolná-e a párt élére.

Kuncze Gábor az MTI-nek erre mindössze annyit mondott: nagyon tiszteli Konrád Györgyöt, de nem tervezi az általa javasoltakat.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint a lehetőségek között van, hogy Kuncze Gábor visszatérjen a párt élére, ennek azonban kicsi az esélye.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője kiemelte: az a nagy kérdés most az SZDSZ-en belül, hogy ki az az ember, aki a párt egységét tudja képviselni. Ha egy harmadik személy mögött sorakozna fel a párt, akkor az egyértelműen gyengítené Kóka János pozícióit - tette hozzá.
Fodor Gábor és Kóka János mellett ez a harmadik jelölt akár Kuncze Gábor is lehetne, ugyanakkor nem valószínű, hogy ezt a politikus vállalná. Kuncze Gábor visszatérése pedig konkrét százalékokat hozna a pártnak. A politikus elnöksége idején ráadásul a párt egységes volt, és nem kérdőjeleződött meg a koalíció egysége. Így ez az MSZP-nek is érdeke lehetne - mondta Szomszéd Orsolya.

Juhász Attila, a Political Capital szakértője szerint Kuncze Gábor visszatérése átmenetileg figyelemfelkeltő hatású lenne, érdekes lenne a nyilvánosság számára, esetleg az SZDSZ-től elpártolt szavazók számára is. Ugyanakkor önmagában az SZDSZ problémáit nem oldaná meg, ha visszatérne Kuncze Gábor a pártelnöki posztra - húzta alá.

Az SZDSZ az elmúlt években olyan politikát folytatott, ami miatt elvesztette a választói egy részét, ha ezen nem tud fordítani, akkor nem várható, hogy az SZDSZ megerősödik. Ez pedig nem kizárólag személyi kérdés - hangsúlyozta.

Kuncze Gábort, aki 2007. március 31-ig volt a liberális párt első embere, először 1997-ben választották az SZDSZ elnökévé; ekkor egy éven át töltötte be ezt a posztot, majd 1998. május 24-én, a választások második - a párt számára sikertelen - fordulója után lemondott tisztségéről. 2001. júliusában választották másodszor a párt vezetőjévé, és 2003-ban, majd 2005-ben is bizalmat kapott a küldöttektől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását