2024. április 27. - Zita

Kollégiumi helyek Párizsban kiadók

A tavalyi háromszoros túljelentkezést követően idén másodszorra kínál pályázati lehetőséget kollégiumi férőhelyekre a Párizsi Magyar Intézet (PMI) a francia fővárosban egyetemi képzésre már ösztöndíjat szerzett hallgatóknak.
2008. április 18. péntek 20:13 - Hírextra

A Párizs déli részén található egyetemi campus, a Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP) kollégiumi férőhelyeire a 2008. október 1. és 2009. június 30. közötti időszakra, az adott párizsi felsőoktatási intézményben folytatandó ösztöndíjas tanulmányok idejére, azaz általában 5, maximum 9 hónapos időtartamra lehet a pályázatot benyújtani.

Pályázni csak azoknak az egyedül kiutazó ösztöndíjasoknak lehet, akik hat lezárt félévet tudnak igazolni.

Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója az MTI-nek elmondta: a 17 helyre tavaly több, mint 60-an jelentkeztek, és közel felüket sikerült szobához juttatni, ugyanis nem mindenki kívánta a teljes egyetemi tanévet Párizsban tölteni; volt, aki csak néhány hónapra jött a francia fővárosba.

A Magyar Intézet Párizsban 2001-től Collegium Hungaricumként működik, azaz a kulturális képviselet mellett oktatási és tudományos szerepet is betölt. Ennek részeként foglalkozik magyar diákok elszállásolásával, amire a PMI épületében nincs lehetőség, ezért hét évvel ezelőtt bérkijelölési jogra több ezer eurós szerződést kötött a CIUP-val. Ennek értelmében választhatja ki 17 szoba magyar lakóját a PMI a diákok körében nagyon népszerű nemzetközi egyetemi városban. A szobák bérleti díja annak komfort szintjétől függően havi 180 és 420 euró között mozog.

A pályázatokat a beérkezés sorrendje, a motivációs levél és a munkaterv mellett a szociális rászorultság figyelembe vételével egy független kuratórium bírálja el.

A pályázatot 2008. július 30-án éjfélig a Párizsi Magyar Intézet részére a ciup@instituthongrois.fr címre kell eljuttatni.

Az igazgató az MTI-nek az is elmondta, hogy a CIUP terveiben szerepel egy 1250 férőhelyes új épület megépítése, amelyhez egy csereprogramról szóló együttműködés formájában kíván a PMI csatlakozni. Pécs polgármestere és a Pécsi Tudományegyetem dékánja közös szándéknyilatkozatban jelezte, hogy a diák-mobilitási központ létrehozásával magyar diákok párizsi elhelyezéséért cserébe francia diákoknak létesülnének kollégiumi helyek Pécsett. A még egyezetési szakaszban lévő együttműködésben Ecsedi-Derdák András reményei szerint százas keretszámról lehet szó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását