2024. május 6. - Ivett, Frida

A finn miniszterelnök hazánkba látogat

Egy napos magyarországi látogatást tesz jövő kedden a finn miniszterelnök: Matti Vanhanen és vendéglátója, Gyurcsány Ferenc tárgyalásán energia- és klímapolitikai kérdések lesznek a középpontban.
2008. április 18. péntek 17:17 - Hírextra

A magyar és a finn miniszterelnök megbeszélésén az energia- és klímapolitikai kérdések mellett várhatóan szó lesz az önkormányzati reformról, a két ország közötti technológiai együttműködés lehetőségéről, valamint uniós kérdésekről - tudta meg a távirati iroda a budapesti finn nagykövetségtől.

Legutóbb tavaly júliusban volt magyar-finn kormányfői találkozó, a szaranszki nemzetközi finnugor fesztiválon. Itt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök találkozott Tarja Halonen finn államfővel is. A magyar kormányfő a fesztivál megnyitóján kiemelte: a finnugor népeknek össze kell tartaniuk, mert közös kötelességük megőrizni hatezer év örökségét és átadni azt az új nemzedékeknek.

A Magyarországon lakó finnek számát 400-500-ra becsülik. A vállalkozókon kívül finn tanárok és kutatók is dolgoznak a magyar egyetemeken - derül ki a finn nagykövetség adataiból.

A finn vállalatok magyarországi befektetéseinek összértéke mintegy egymilliárd eurót tesz ki. Magyarországon mintegy 170 finn leányvállalat, vegyesvállalat és képviselet működik. A két telekommunikációs cégnek, a Nokiának és az Elcoteqnek több gyára van Magyarországon, a Sanoma Oy (Sanoma Budapest) pedig vezető helyen áll a magazinpiacon. Becslések szerint a finn cégek húszezer magyarnak adnak munkát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását