2024. április 25. - Márk

Elkezdődött a szupervasút építése

Elkezdődött a Peking-Sanghaj szupervasút építése; az 1318 kilométeres vonal alapkövét Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök ünnepélyes keretek között pénteken helyezte el.
2008. április 18. péntek 14:33 - Hírextra

Az öt év alatt elkészülő nagysebességű vasút kevesebb mint 5 órásra csökkenti a főváros és Kína gazdasági központja közötti jelenleg 12 órás menetidőt. A közel 221 milliárd jüanba (mintegy 5024 milliárd forint) kerülő építkezés, - amelynek előkészítése több mint egy évtizedig tartott - a Kínai Népköztársaság 1949-es kikiáltása óta a legnagyobb építőipari beruházás.

Az új vasúti pályán a különleges szerelvények legfeljebb 350 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek és 21 állomáson állnak majd meg.

Számítások szerint a vonalat évente 160 millió utas veszi majd igénybe, ami a jelenlegi vonatkapacitás duplája. A sanghaji végállomás a Hungcsiao (Hongqiao) közlekedési csomópontban lesz, ahol a Hungcsiao nemzetközi repülőtérrel, a Maglev-vasúttal, három metróvonallal és buszmegállókkal lesz közvetlen átszállási kapcsolat.

A teljes vonalra szóló jegyek 600 és 800 jüan (13-18 ezer forint) körül várhatók. Az új összeköttetés elkészülte után a kínai vasúthálózatra eső nyomás is jelentősen csökken, különösen az ünnepek környékén, mikor több tízmillió kínai indul útnak.

A vasútügyi minisztérium összesen 23,3 milliárd jüant (532 milliárd forint) kompenzációt fizet az építkezés vonalán élő emberek átköltöztetésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását