2024. április 25. - Márk

Akitől tanult a nagy generáció

A korai brit rock és a blues legszínvonalasabb zenészei vagy Alexis Korner zenekaraiban, vagy John Mayallnál tanulták a "szakmát - esetleg a blues mindkét mesterét kipróbálták. Mayall ma is aktív, nemsokára ismét látjuk Budapesten, ám a Guv,nor (Governor
2008. április 18. péntek 09:21 - Hírextra
Korner Párizsban született 1928. április 19-én osztrák apa (egyesek szerint némi magyar beütéssel) és görög-török anya gyermekeként. A család megfordult Svájcban, Franciaországban, de Észak-Afrikában is. A források többsége szerint 1940-ben a bombázások közepette érkeztek Londonba. Nyolcéves korától zongorázott, s közben sajátkezűleg gitárt is készített. Klasszikus zenével foglalkozott, de amikor meghallotta Jimmy Yancey 5 O,Clock Blues című dalát, ez a fajta zene fertőzte meg.

Az 1949-ben alakult Chris Barber Jazz Band tagja lett, előbb zongorázott, majd gitározott. Több évig játszott együtt Cyril Davies bluesénekessel, az első Korner-lemez, a Blues at Roundhouse közös alkotásuk volt az ötvenes években. Korner többször fellépett az Angliában koncertező fekete zenészekkel, köztük Muddy Watersszel, Champion Jack Dupree-vel, Otis Spannel, Big Bill Broonzyval és másokkal.

Blues Incorporated nevű, a műfaj fejlődésére nagy hatást gyakorló együttesét 1962-ben alakította. Ez volt az első elektromos hangszereken játszó fehér blueszenekar, a "Rhythm and Blues From the Marquee" című bemutatkozó albumuk a műfaj egyik legkeresettebb lemeze. Korner korai együtteseinek tagja volt Long John Baldry, Art Wood, Paul Jones, Robert Plant (énekesek), Charlie Watts (dob), Bill Wyman (basszusgitár), Ginger Baker (dob), Jack Bruce (basszusgitár) Graham Bond (billentyű és szaxofonos), Dick Heckstall-Smith (szaxofonos), továbbá a Fleetwood Mac együttes több tagja. Ez a formáció a hatvanas évek végéig működött, a jazzből, bluesból és rockból építkezett. Különleges a Guv,nor reszelős és mély hangja.

Egyéniségét megőrizve zenészek sokaságát felfedezve alakított újabb együtteseket, New Church, CCS, Snape és Rocket 88 néven. Lánya, Sappho is gyakran társult hozzá, és zenésztársa volt a késői éveiben Zoot Money billentyűs és Peter Thorup énekes-gitáros. A későbbi Korner-lemezek közül a "The New Generation of Blues", az "Accidentally Born In New Orleans", az 50. születésnapjára készült "The Party Album", a"Bootleg Him" fontos fejezete volt a blues és a rock történetének

Korner szívesen játszott "beosztott zenészként" is: voltak közös felvételei B. B. Kinggel, Jimi Hendrixszel, Eric Burdonnel, a Humble Pie együttessel és másokkal.

Amikor Korner 1984. január elsején tüdőrákban meghalt, folytatódott lemezeinek kiadása. Több olyan lemez került elő, amelyeknek anyagát élete utolsó hónapjaiban rögzített. Ilyen lemez volt a Juvenile Deliquent, a Testament, a Live In Paris és a Lost Tapes is hagyatékából készült.
 Legutóbbi válogatása, a Kornertoned című dupla album több ritkasággal két évvel ezelőtt jelent meg.

Kevés film maradt utána. Nemrégiben DVD-n kiadták a Marquee klubban 1983-ban felvett koncertjét.

Alexis Kornernél volt jobb hangszeres zenész vagy jobb énekes, de szervezőkészsége, s a fiatalabb zenésznemzedék nevelése terén példaértékű a tevékenysége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását