2024. április 24. - György

Szakadék felé száguld az MSZP Szili szerint

Szili Katalin szerint az MSZP-ben félnek kimondani, hogy problémák vannak. "Mindenki azt gondolja, hogy ha összebújunk, összezárunk, akkor nem lesz baj. Miközben egy robogó vonaton ülünk, ami száguld a szakadék felé" - nyilatkozta a Hetek című hetilapnak
2008. április 17. csütörtök 14:31 - Hírextra

"Egyébként - mint folytatta - ezt a vonaton mindenki tudja, de aki a vészféket akarja meghúzni, annak ellökik a kezét".

Szili Katalin szavai szerint zajlik a napi túlélési küzdelem, miközben nincs az MSZP-nek jövőképe. Példaként említette, hogy jövőre európai parlamenti választások lesznek, amelyre már készülni kellene, de a politikusok figyelmét a napi dolgok kötik le.

"Szembenézésre volna szükség, és a megfelelő konzekvenciák levonására" - jelentette ki a lapnak a politikus, aki hangsúlyozta: nem tartja helyesnek pártja struccpolitikáját.

A házelnök úgy látja, a baloldal képviseletére hivatott párt válságban van, és összeomlónak látszik egy döntően neoliberális alapokon létrejött kormányzati tevékenység. Véleménye szerint a bizalomvesztéshez hozzájárult az is, hogy az emberek számára kérdéses lehet, ragaszkodtak-e a programjuk megvalósítása során a szociáldemokrácia klasszikus értékrendjéhez. Mint mondta, most éppen a reformfolyamatok közepén tartanak, így az eredmény még nem látszik, és emiatt sokan úgy érezhetik, hogy kaotikus helyzet van az országban. Hangsúlyozta: kulcskérdés az MSZP hitelességének visszaszerzése.

Szili Katalin emlékeztetett: az elmúlt két évben többször elmondta pártfórumokon és a nyilvánosság előtt is, hogy a kormány programját markáns baloldali karakterrel szabad csak végrehajtani, azaz törekedni kell a mély és érdemi társadalmi párbeszédre. "Ha nem beszéljük meg a dolgokat az emberekkel, és nem engedjük, hogy ők is beleszóljanak a közpolitika alakításába, akkor a reformokat nem fogjuk tudni véghezvinni. Ha kellő körültekintéssel jártunk volna el, akkor nem itt tartanánk" - vélekedett a házelnök.

A házelnök kitért arra: a párt hitelességének alapja az is, hogy kívülről is érzékelhető legyen, hogy az MSZP demokratikus baloldali párt. "A +rossz anyós+ kritikáim – bár az élet igazolta őket – sokszor visszhang nélkül maradtak. Sőt, elkezdtek engem, mint valami belső ellenzékit emlegetni, aki mindig kibeszél, megtöri a pártfegyelmet. Ez nem igaz" - hangoztatta.

A kisebbségi kormányzással kapcsolatban arról beszélt, hogy két-három témakör mentén laza egyezséget lehetne kötni az SZDSZ-szel, ami külső támogatást jelent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy emellett nyitottnak kell lenniük mások felé is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. április 17. 18:04
Rendszeresen olvasom Szili Katalin Házelnök nyilatkozatait, és szomorúan állapítom meg, hogy céljai, vágyai messze meghaladják képességeit.
A végzett munkájának mennyisége elismerésre méltó, politikai megnyilvánulásai inkább, az excibionizmus érzését sugalmazzák.
Az elvi, politikai hova tartozást nem lehet egzisztenciális cél, vagy eszközzé silányítani.
Az „én megmondtam előre”, csak az önfelmentés, vagy újabb képességek fitogtatására alkalmasak. Aki kibeszél, az bebeszéli magának, hogy csak üzengetéssel érvényesítheti akaratát, a közvélemény viszont értetlenkedik, és minősíti a jelenséget.
A szakadék felé robogó vonat nem a masiniszta szakértelme miatt rohanhat a katasztrófa felé, ha nem, azért mert valakik áthelyezték a vágányt.
Ha fél, vagy más irányba szeretne utazni, ugorjon ki, biztos, hogy lesz csatlakozása más úti cél felé is.

Egyáltalán, miért erre a vonatra ült? /balszimpi/
Szifo
2008. április 17. 16:56
Kár, hogy Szili Katalin homályos képekben beszél. Nyiltan, világosan, mindenki számára érthetően kellene megmondania mire gondol.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását