2024. április 24. - György

James Bond atyja

A brit titkosszolgálatnak dolgozott és imádta nagyvilági életet: szerette a gyors kocsikat, a száraz Martinit és a gyönyörű nőket. A neve Fleming, Ian Fleming - és születésének 100. évfordulója alkalmából az életútját bemutató kiállítás nyílt csütörtökön
2008. április 17. csütörtök 14:28 - Hírextra

Az 1908-ban született író élete csaknem olyan fordulatos volt, mint leghíresebb teremtményéé: James Bondé, a gyilkosságra is felhatalmazott titkosügynöké. "Rengeteg a párhuzam: a kocsik, a nők, a Martini-imádat" - emlékezett kollégájára Godfrey Smith, aki a The Times szerkesztőségében egy évtizedet töltött együtt Fleminggel.

A veterán újságíró elmesélte, hogy az ötvenes években Fleming afféle ideál volt a fiatal kollégák szemében: "Megmutatta, hogyan kellene élni".

A jövő márciusig látogatható kiállítás tömérdek Bond-relikviát vonultat fel a hatvanas évek elejétől filmre vitt 007-es epizódokból: a filmplakátoktól a hightech autó-tengeralattjáróig. De az a bikini is látható, amit Halle Berry viselt a Halj meg máskor című kalandban.

A gyűjtemény természetesen az író eseménydús életét is végigköveti egészen 1964-ben, 54 éves korában szívinfarktus miatt bekövetkezett haláláig. Akkorra már több mint 40 millió példányban keltek el a könyvei.

A felvázolt életútból kiderül, hogy Fleming konzervatív parlamenti képviselő gyermeke volt. Apja az első világháborúban lelte halálát. Az etoni elitiskolai évek után a katonai akadémiára került, onnan Ausztriába utazott, hogy egy magániskolában nyelveket tanuljon. Az írást 1931-ben a Reuters hírügynökség munkatársaként kezdte.

"A Reutersnél kapott állás nagyon feküdt neki, megtanult gyorsan és pontosan fogalmazni és ez lett az alapja remek stílusának" - idézte fel a kezdeti éveket unokahúga, Kate Grimond.

A második világháborút tengerészeti felderítőként élte át. A háborús élmények gyakorta visszatérnek Bond-könyveiben, akárcsak azzal is, hogy a hidegháborús években játszódó regények cselekménye valamely szereplőn keresztül visszanyúlik a világháborúhoz.

Fleming 1952-ben írta az első Bond-sztorit, a Casino Royale-t, amit később további 11 regény és kilenc novella követett. Kevesen tudják, hogy gyermekkönyvet is írt, Chitty Chitty Bang Bang (Csodakocsi) címen jelent meg, és 1968-ban családi mozivígjáték is készült belőle.
Izgalmas kalandregényei nagy sikert arattak, és népszerűségük az égbe szökött az első megfilmesítés, a Dr. No 1962-es bemutatása után. Fleming még az Oroszországból, szeretettel című 1963-as produkciót is láthatta.

A 007-es akcióiból eddig 21 film készült, a 2008 végén mozikba kerülő Quantum of Solace lesz a 22.
"Ian nem volt akcióhős, de az szeretett volna lenni. Bond tette meg mindazt, amit ő nem tudott" - állapította meg Smith, a régi kolléga.

A Fleming-centenáriumot több esemény is megörökíti: így megjelenik a Devil May Care című új Bond-könyv, amit Sebastian Faulks írt felkérésre. A brit királyi posta pedig Bond-bélyegsorozatot bocsát ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását