2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hal-latlan környezetrombolás

Tömeges halpusztulás és megmagyarázhatatlan vízszint-csökkenés tapasztalható a dél-budai Feneketlen-tónál, egyes feltevések szerint a negatív jelenségeket a négyes metró építése okozta - értesült a HavariaPress.
2008. április 17. csütörtök 07:46 - Hírextra
Az elmúlt hetekben tapasztalható vízszint-csökkenés és pusztulások előtt egyaránt értetlenül állnak a helyi környezetvédők és civilek is. A helyi horgászok szerint az utóbbi időben több mint egymillió forint értékű hal pusztult el a tóban a vízminőség romlása miatt. Mivel felmerült annak gyanúja, hogy a történtekért a négyes metró építkezése a felelős, a körzet országgyűlési képviselője levélben fordult a környezetvédelmi miniszterhez és a főpolgármesterhez.

Rétvári Bence azt kérte Fodor Gábortól és Demszky Gábortól, hogy hozzák nyilvánosságra a tó vízminőségével kapcsolatos legfrissebb adataikat. Szerinte ugyanis igen aggályos, hogy a Feneketlen-tóról semmilyen információt nem tartalmaz a tó közelében vezetett négyes metróvonal összefoglaló geotechnikai-, mérnökgeológiai és hidrogeológiai jelentése, mely a beruházás internetes honlapján olvasható. Rétvári szerint az eddig megnyilatkozó szakértők zöme úgy véli: a környezet pusztulása összefüggésbe hozható a négyes metró közeli építésével, az építkezésen ugyanis kiszivattyúzzák a talajvizet.

Ezért levélben arra kérte a metróépítés projekt igazgatóságát, hogy garantálja a tó eredeti vízszintjének fenntartását a szivattyúzás mértékének csökkentésével, vagy vízutánpótlással. Emellett arra is felhívta az építőket, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen tanulmányok és vizsgálatok készültek a Feneketlen-tóval és a nemzeti kincsnek számító gellérthegyi hőforrásokkal kapcsolatban, a metróépítés megkezdése előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását