2024. április 27. - Zita

Bűnösök a hajléktalanokat nyereségvágyból gázoló öreg hölgyek

Meghozta első verdiktjét a hajléktalanokat gázoló öreg hölgyek márciusban kezdődött perében a Los Angeles-i bíróság: bűnösnek találta a két nőt abban, hogy áldozataik meggyilkolására szövetkeztek, és közülük a 77 éves Helen Golayt tényleges gyilkosságban
2008. április 17. csütörtök 21:14 - Hírextra
Magyar származású cinkosa, a 75 éves Olga Rutterschmidt ügyében az esküdtszék úgy döntött, hogy csütörtökön a nő bűnösségi fokának megállapítása előtt még egyszer meghallgatja ügyvéde érveit - ez szokatlan lépésnek számít.

Mint korábban az MTI jelentette, a két öreg hölgy egyik hajléktalan áldozata, az 1999-ben halálra gázolt 73 éves Paul Vados szintén magyar származású volt. Az ő halálához hasonló körülmények között lelte vesztét 2005-ben a következő áldozat, az 50 éves Kenneth McDavid.

Az öreg hölgyek ellen az volt a vád, hogy Hollywood térségében éppen arra a célra szemelték ki hajléktalan áldozataikat, hogy nevükre nagy összegű életbiztosításokat kössenek, majd meggyilkolják őket és felvegyék a pénzt.

Mindkét férfit droggal elkábították, majd egy néptelen úton elgázolta őket egy autó. A gázolásoknak nem volt tanúja. Ezt követően egyikük az áldozat távoli rokonának, a másik a menyasszonyának adta ki magát, és összesen 2,8 millió dollárt (446 millió forint) vettek fel a biztosítóktól.

A rendőrség kezdetben mindkét halálesetet cserbenhagyásos gázolásként kezelte, csak 2005-ben kapcsolta össze a két ügyet, miután az egyik nyomozó, aki McDavid ügyét vizsgálta, hírét vette Vados hasonló körülmények között bekövetkezett halálának.

Az öreg hölgyeket letartóztatták és egy cellába zárták, de ők tagadták a gyilkosság vádját. A nyomozók azonban rögzítették beszélgetéseiket, ekkor tettek szert a döntő bizonyítékra.
"A te hibád" - mondta Olga Rutterschmidt cinkosának a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) börtönében. Az esküdtszék előtt lejátszott videofelvétel tanúsága szerint Olga azt vágta bűntársa fejéhez: "Nem köthetsz annyi biztosítást (...) kapzsi voltál, ez a probléma".

A védőügyvédek azt próbálták bizonyítani, hogy egyik esetben sem nyereségvágyból elkövetett gyilkosságról volt szó, amint azt a vád állította, hanem csak biztosítási csalásról. Az öreg hölgyek szerintük csak arra spekuláltak, hogy olyan idős vagy beteg embereket segítsenek életbiztosításhoz, akik várhatóan hamar meg fognak halni. Az ügyészek ezt a védekezést azzal cáfolták, hogy a Helen Golay és Olga Rutterschmidt által a két hajléktalan számára megkötött összesen 23 életbiztosítás nagy többsége a baleseti, nem pedig a természetes okokból bekövetkező halál esetére vonatkozott.

Az egyik ügyész szerint Helen Golay bízta Olga Rutterschmidtre a gyilkossághoz felhasznált autó megvásárlását, de ő maga ült a volánnál a gázolásnál. Golay ügyvédje végül azzal próbálta menteni védencét, hogy nem Helen, hanem a lánya, Kecia vezette a McDavidot elütő autót - de Keciát az esküdtszék még tanúnak sem idézte be. A tárgyaláson az egyik koronatanú egy hajléktalan volt, akit vallomása szerint Olga Rutterschmidt ugyancsak életbiztosítás megkötésére akart rávenni.

Az öt hétig tartó tárgyalás befejező szakaszában a két öreg hölgy egymás ellen fordult, Olga Rutterschmidt ügyvéde úgy állította be, hogy Helen Golay volt a tényleges gyilkos. Az esküdtszék szerdán mindkettejüket bűnösnek mondta ki abban, hogy gyilkosságra szövetkeztek, de csak Helent nevezte meg gázolóként - a további érvek meghallgatása mellett pedig azért döntött, hogy a másik hölgy szerepét is megnyugtatóan tisztázni tudja.

Helen Golayre mint gyilkosra, az esküdtszék döntése alapján életfogytiglani, nem csökkenthető időtartamú börtönt szabhat ki a bíró. Olga Rutterschmidt, ha csak a gyilkosságra való szövetkezésben találják bűnösnek, megúszhatja 25 évi elzárással.

A két vádlott életkorára való tekintettel korántsem biztos, hogy ez a gyakorlatban is különbséget jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását