2024. április 19. - Emma

BKV: az elmúlt 18 év sztrájkjai

Pénteken egész napos sztrájkot tartanak a BKV-szakszervezetek. A járművezetők csak üzemkezdettől üzemzárásig szüntetik be a munkát, így az éjszakai járatok menetrend szerint közlekednek pénteken is.
2008. április 17. csütörtök 13:03 - Hírextra

A szakszervezetek továbbra is a járatritkítási tervezet visszavonását és egy új tervezet készítését, a csoportos létszámleépítés visszavonását és a munkakörülmények javítását követelik. Összeállítás a BKV dolgozóinak megtartott vagy tervezett sztrájkjairól a rendszerváltozás óta:

1990. január 23. - Kétórás tiltakozó munkabeszüntetést tartottak a főváros tömegközlekedésének dolgozói. Mintegy 2800 gépjármű-, autóbusz-, villamos-, trolibusz-, HÉV-, metróvezető lépett sztrájkba a magasabb bérekért, illetve a korszerűbb közlekedési eszközök beszerzéséért.

1993. április 20. - Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hajnalban a fővárosi buszvezetők, miután érdekvédelmi szervezetük nem tudott megállapodni a BKV vezetésével a béremelésekről. A munkabeszüntetéshez - amelyben mintegy ezer járművezető vett részt - az irodai alkalmazottak is csatlakoztak. Április 22-én a BKV vezérigazgatója és az érdekképviseleti szervezetek vezetői aláírták azt a megállapodást, amelynek alapján április 1-jétől a cég minden dolgozója 21 százalékos béremelésben részesült.

1994. március 12. - Kölcsönös engedmények után megállapodás jött létre a metró-járművezetők és a BKV vezetése között, így elmaradt a metróvezetők kilátásba helyezett kétórás figyelmeztető sztrájkja.
1994. december 13. - A BKV buszvezetői a vasutassztrájkkal való szolidaritásuk jeleként 10 órakor öt percig a megállókban várakoztak a forgalomban lévő több száz járművel.

1995. március 23. - Hetekig tartó egyeztetés után bérmegállapodás született a BKV vezetése és az érdekképviseleti szervek között, így feloszlott a sztrájkbizottság. A vállalatvezetés által javasolt 10 százalék helyett végül átlagosan 14,3 százalékos bérfejlesztésben állapodtak meg a felek.

1999. január 21. - Egy nappal a buszvezetők üzemkezdettől meghirdetett, kétórás figyelmeztető sztrájkja előtt bérmegállapodást írtak alá a BKV Rt. és az érdekképviseletek vezetői. A buszágazat dolgozói 15 százalékos bértömegnövekményt, ezen belül személyenként 14 ezer forintos béremelést értek el, a sztrájkfelhíváshoz nem csatlakozott nagyobb létszámú szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete a központi igazgatás dolgozói részére 13,5 százalékos béremelést, a villamos-ágazatban pedig 13.800 forintos személyenkénti bérfejlesztést fogadott el.

2000. január 10. - Egy nappal a járművezetők üzemkezdettől meghirdetett figyelmeztető sztrájkja előtt aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál, így a 8,5 százalékos béremelésben részesült dolgozók a vasúti dolgozókkal való szolidaritásuk jeleként üzemkezdettől csak félórás szolidaritási sztrájkot tartottak.

2003. január 27. - A Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetsége bejelentette: sztrájkot hirdet, ha a bértárgyalások következő fordulója is eredménytelenül ér véget. Január 29-én 7,9 százalékos bérfejlesztésben egyeztek meg, a megállapodást az öt érdekképviseleti szövetség közül négy aláírta, az ötödik írásban nyilatkozott az abban foglaltak tudomásul vételéről.

2005. február 8. - A BKV Rt-nél működő szakszervezeti szövetségek, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége (TDFSZSZ), a BKV Liga-Munkástanács Szövetsége (BKV-LMSZ), a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (FKDDSZ) közleményben jelentették be, hogy a több mint három hete tartó bértárgyalások eredménytelensége miatt 2005. február 15-én üzemkezdettől 13.00 óráig sztrájkot hirdetnek. A sztrájkkezdeményezéshez az Rt.-nél működő összes érdekképviselet csatlakozott. Február 14-én hajnalra, 50-60 órás tárgyalási folyamat után, megszületett az egyezség, a szakszervezetek elfogadták a cég bruttó 16 ezer forintos béremelési javaslatát.

2007. szeptember 3. - A BKV vezetősége és a szakszervezetek képviselői aláírták a 2007. évi és 2008. december 31-ig érvényes bérfejlesztésről szóló megállapodást, amely szerint szeptember 1-jétől a dolgozók havi bruttó 6.000 forint béremelést kapnak, amelyet 2008. január 1-jétől december 31-ig további 7.100 forinttal egészítenek ki. Ezen kívül még szeptemberben bruttó 12 ezer forint egyszeri mozgó bért is kifizetnek a dolgozóknak. A július 2. óta folytatott tárgyalásokon született egyezség nyomán a szakszervezetek elálltak a budapesti tömegközlekedési dolgozók szeptember 4-ére tervezett sztrájkjától.

2007. november 20. - Üzemkezdettől kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak egy budai és egy pesti buszgarázs dolgozói a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.-nél tervezett járatritkítások, az újabb létszámleépítések és munkakörülményeik romlása miatt.

2008. április 7. - Üzemkezdettől 13.00 óráig munkabeszüntetést tartottak a BKV-szakszervezetek, miután az előző napi megbeszéléseken sem sikerült
megegyezniük a közlekedési társaság vezetőségével. A főváros teljes tömegközlekedését megbénító munkabeszüntetéssel tiltakozni kívántak a vállalatnál tervezett járatritkítások valamint a 2007. decemberben bejelentett csoportos létszámleépítés ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását