2024. május 2. - Zsigmond

Babát vár a miniszter

Fekete nadrágkosztümben és szépen gömbölyödő kismamapocakkal vezényelte le a védelmi miniszteri beiktatása alkalmából tartott díszszemlét Carme Chacón, a frissen hivatalba lépett Zapatero-kabinet tagja.
2008. április 17. csütörtök 16:29 - Hírextra

A szocialista José Luis Rodriguez Zapatero márciusban nyerte meg a választásokat, és a héten alakította meg új kormányát. Zapatero előző kabinetjében is fele-fele arányban képviseltették magukat a nők és a férfiak, ám ezúttal a nők felé billent a mérleg: kilenc szebbik nemhez tartozó miniszterre jut nyolc férfi.

Először fordul elő a spanyol történelemben, hogy nő lett a védelmi tárca birtokosa, ráadásul a 37 éves Chacon, aki Zapatero előző kormányában is miniszteri széket kapott, most gyermeket vár.
A kormányfő szándékai világosak: elszántan küzd a hátrányos megkülönböztetés minden formája, s kiemelten a nők diszkriminációja ellen a hagyományosan férfi-dominanciájú Spanyolországban. Még egy új tárcát is létrehozott: az Egyenlőségi Minisztérium vezetésével a 31 éves Bibiana Aidót bízta meg.

A szocialista kormány a törvényi hátteret is igyekszik megteremteni a nők helyzetének javítására: többek között egy olyan passzussal, amely támogatja a nők előmenetelét és nyomást gyakorol a cégekre, hogy minél több nőt engedjenek a vezetői testületekbe.

A női érdekvédő csoportok természetesen ujjongnak, és örültek Chacón kinevezésének is, hiszen a katonaság egy generációval ezelőtt még nem volt elérhető pálya a nők számára, manapság pedig a 130 ezer fős állomány 15 százaléka nő.

"Az üzenet talán az lehet, hogy még a legfelelősségteljesebb állásokat is össze lehet egyeztetni az egyéni és személyes felelősségvállalással" - értelmezte az állapotos védelmi miniszter kinevezését Marisa Soleto, egy madridi női érdekvédő csoport szóvivője.

"Az a tény, hogy egy nő vállal felelősséget a védelmi minisztériumért, a spanyol társadalom és fegyveres erők közötti integrációt bizonyítja" - szögezte le az új tárcavezető.

Egy magas rangú katonatiszt az El Pais című napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy "ugyanolyan tisztelettel fogadják az új minisztert, akárcsak elődeit, sőt talán még udvariasabban".

A spanyol katonai szövetség szerint azonban Zapatero hibázott a kinevezéssel, no nem azért, mert a miniszter várandós, hanem azért, mert nem rendelkezik a tárca vezetéséhez szükséges tapasztalattal.

A konzervatív El Mundo azonban nem titkolta aggodalmát, hogy mi lesz, ha a júniusra várt baba megszületése után 16 hétig otthon marad a boldog anya. Az újság szerint a spanyol békefenntartók afganisztáni és libanoni kényes helyzetére való tekintettel az anyasági szabadság "abszurd" állapotokat idézhet elő.

A spanyol kormányfő minap megválasztott olasz kollégája, a jobboldali Silvio Berlusconi nem tudta szó nélkül hagyni a spanyol fejleményeket: "Zapatero olyan kabinetet alakított, amely túl rózsaszín, ez olyasmi, amit mi itt Olaszországban nem tudunk megtenni a férfiak politikai túlsúlya miatt, és azért sem, mert nem könnyű olyan nőket találni, akik elég képzettek a kormányhoz" - nyilatkozta még a választások előtt a Monte Carlo rádiónak.

Egy keddi sajtóértekezleten pedig azzal viccelődött, hogy Zapaterónak "még gondjai lesznek az irányításukkal".

A spanyol szocialisták válaszul még aznap azt tanácsolták Berlusconinak, inkább kövesse Zapatero példáját, hiszen Olaszországban, akárcsak Spanyolországban, elég képzett nő él, aki alkalmas a miniszterségre vagy más kormányposztra. "Hasznos lenne az olasz politikára és társadalomra nézve is" - hangzott a közlemény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását