2024. május 21. - Konstantin

Tisztázni kell a Feneketlen-tó helyzetét

Tömeges halpusztulás és megmagyarázhatatlan vízszint csökkenés tapasztalható a XI. kerületi Feneketlen-tónál. Helyi környezetvédők és civilek egyaránt értetlenül állnak a jelenség előtt. A helyi horgászok szerint az utóbbi időben több mint egymillió forin
2008. április 16. szerda 18:15 - Hírextra
Különösen aggasztó,hogy a nyári időszakban miként változik majd meg a tó ökológiai helyzete.

A kerület országgyűlési képviselőjeként a mai napon levélben fordulok dr. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter úrhoz és dr. Demszky Gábor főpolgármester úrhoz, hogy hozzák nyilvánosságra a tó vízminőségével kapcsolatos legfrissebb adataikat. Aggodalomra ad okot, hogy nem tartalmaz információt a Feneketlen-tóról a budapesti 4. sz. metróvonal I. szakasz Összefoglaló geotechnikai-, mérnökgeológiai éshidrogeológiai jelentése, mely a négyes metró honlapján olvasható.

Az eddig megnyilatkozó szakértők többségének véleménye szerint a környezet pusztulása összefüggésbe hozható a négyes metró közeli építésével, mivel az építkezésen kiszivattyúzzák a talajvizet. Ezért arra kérem levélben a DBR projekt igazgatóságot, hogy biztosítsa a tó eredeti vízszintjének fenntartását a szivattyúzás mértékének csökkentésével vagy víz utánpótlással. Hozza továbbá nyilvánosságra,hogy milyen tanulmányok és vizsgálatok készültek a Feneketlen-tóval és a nemzeti kincsnek számító gellérthegyi hőforrásokkal kapcsolatban a metróépítés megkezdése előtt.

A DBR metró felelősséget elhárító véleményével szakmai szempontok miatt nem tudok egyetérteni. A regionális vízáramlási rendszerek stabil rendszerek, ezért nem okozhatnak ilyen hirtelen lokális vízszintingadozást. Illetve ha van is ciklicitás a tó vízállásában az csapadékmennyiséghez kötött, de a legutóbbi tél és ősz nem volt szokatlanul száraz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását