2024. május 2. - Zsigmond

Felmérés a költségvetési kiadásokról

Magyarországon a kábítószerrel összefüggő költségvetési kiadások körülbelül háromnegyedét a büntető igazságszolgáltatásban, egynegyedét pedig az egészségügyi és szociális ágazatban költik el.
2008. április 16. szerda 16:57 - Hírextra
Horváth Gergely, a Nemzeti Drog Fókuszpont munkatársa az országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának szerdai ülésén

beszámolt arról, hogy két hazai kutatás is készült a témában még 2006-ban, a 2005-ös adatok alapján.

Az egyik kutatás szerint - amely a kábítószerrel összefüggő esetszámokból indult ki - a büntető igazságszolgáltatás területén 7,1-8,3 milliárd forint volt a kábítószerrel összefüggő költségvetési kiadás, az egészségügyi és szociális ágazatban pedig körülbelül 2,4 milliárd forint. Vagyis, ezen kutatás szerint 2005-ben 9,5-10,7 milliárd forint volt a költségvetés kábítószerrel összefüggő összes kiadása.

Egy másik módszerrel készített felmérés - amely a költségvetésben foglaltak alapján vizsgálta a kábítószerre fordított kiadásokat - szerint 2005-ben 7,6 milliárd forintot fordított az állam a kábítószerrel összefüggő kiadásokra. Az egészségügyi rendszer átalakítása miatt az egészségügyi és szociális ágazatban ezt a becslést 2006-ban nem lehetett elvégezni.
Horváth Gergely kiemelte, Magyarország az összes költségvetési kiadás 0,11 százalékát fordította 2005-ben kábítószerrel összefüggő kiadásra.

A tájékoztató szerint Belgium a költségvetés 0,14, Hollandia 0,96, Finnország 0,36 százalékát fordította kábítószerrel összefüggő kiadásokra. Ezen belül egyedül Finnország költötte el a pénz nagyobb részét - 76 százalékát - az egészségügyi és szociális ágazatban. Hollandia a kábítószerre fordított kiadás 25 százalékát, Belgium 43 százalékát költötte el erre az ágazatra.

Winkfein Csaba (MSZP), az eseti bizottság elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: fontos lenne, ha Magyarország is változtatni tudna az arányokon és a kábítószerre fordított költségvetési kiadásokból nagyobb arányban részesülne az egészségügyi-szociális ágazat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását