2024. április 25. - Márk

Carmen az Arénában

A Carmina Burana és az Aida után újabb klasszikus zeneművet, Bizet Carmenjét láthatja a Papp László Budapest Sportaréna közönsége április 23-án. Akárcsak a korábbi hasonló előadásokat, a Carment is az Art Concerts iroda állítja színpadra.
2008. április 16. szerda 10:27 - Hírextra
Rendezője a török Yekta Kara, ő az első iszlám világból érkező rendezőnő, aki egy nyugati operát állít színpadra. Yekta Kara hosszú ideig az isztambuli opera intendánsa volt, és ma is az európai zenei színházi élet egyik meghatározó egyénisége.

A kritikusok szerint az Art Concerts produkciója és Yekta Kara alkotása sok tekintetben mérföldkő az operák történelmében. George Bizet híres dallamai látványos táncjelenetekkel ötvözve a világon jelenleg látható legpompásabb színpadi produkció. Grandiózus tömegjelenetek kísérik Carmen magával ragadó erotikáját a halálba vezető elkerülhetetlen útján.

A karmester - akárcsak a korábbi látványprodukciókban - Walter Haupt lesz, ő koordinálja majd a 300 fős zene- és énekkart. Az előadáson közreműködnek a lembergi filharmonikusok és az ukrán nemzeti kórus.

Az opera címszerepét a török Aylin Ates énekli és játssza. Számos külföldi fellépés áll mögötte. Fellépett többek között a Hoffmann meséiben, a Sámson és Delilában, a Rigolettóban, a Pillangókisasszonyban.

Don José szerepét a venezuelai Guillermo Dominguez alakítja. Ő korábban már kapott szerepet a Carmenben, ezen kívül a Don Giovanni, a Cosí Fan Tutte, a Tosca, a Don Pasquale című operákban kapott lehetőséget.

Micaela szerepében a cseh Monika Brychtová látható, míg Escamilót az orosz Nyikolaj Nyekraszov, Mercedest pedig a török Nesrin Gönüldag alakítja.

A Carmen Monumentális Operát 25 x 12 méteres kivetítőn (is) láthatják a nézők. A vásznon videoklipek láthatók majd, s érdekes "párbeszédek" jönnek létre a vászon és a színpad között.
A monumentális nemzetközi produkció az első olyan turnézó opera, amelyet bemutatása évében 3 kontinensen is előadnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását