2024. május 2. - Zsigmond

A foglyok "megszerették" a fogdát

"Népszerűvé" vált a sepsizsentgyörgyi fogda az elítéltek körében, mivel a maga "műfajában" Romániában ez a legkorszerűbb, és megfelel az európai uniós normáknak is - írta szerdai számában a Krónika.
2008. április 16. szerda 15:03 - Hírextra
Az erdélyi napilap szerint az ország egyik legkorszerűbb rendőrségi fogdája a sepsiszentgyörgyi, s egy vizsgálatot követően az Országos Emberjogvédő Liga elnevezésű civil szervezet szakemberei is elismerték ezt.

Az előzetes letartóztatásban lévők sepsiszentgyörgyi átmeneti "lakhelye" megfelel annak az európai uniós követelménynek, amely természetes fénnyel megvilágított cellákat ír elő a jogerős bírósági ítéletre váró gyanúsítottak és vádlottak számára - olvasható a lapban. Romániában általában a rendőrségi épületek alagsorában találhatók a fogdák, így nem felelnek meg az említett előírásnak, annak ellenére, hogy a börtönkörülmények javítása az ország uniós csatlakozásának egyik feltétele volt.

A sepsiszentgyörgyi fogda azonban más szempontból is az élen jár - írja a lap, utalva arra, hogy a 15 - összesen 60 férőhelyes - szoba lakói nincsenek kitéve a börtönkörülmények veszélyeinek, békésen sétálhatnak az udvaron, tévézhetnek a klubban, de ha szépirodalomhoz van kedvük, kikölcsönözhetnek egy könyvet a fogda könyvtárából. Minden cellában van rádiókészülék, a fogva tartottak naponta kapnak újságokat is. A gyanúsítottak ugyanazt az ételt kapják, amit a rendőröknek is főznek, mindennap orvos vizsgálja meg őket.

Nem csoda, hogy az előzetes letartóztatásban lévők jogerős elítélésük után visszakívánkoznak ide. Buzsi Andrea, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője szerint többször előfordult, hogy a fogva tartott, miután elítélték és átszállították a Brassó megyei feketehalmi börtönbe, olyan bűncselekményt is bevallott, amit nem követett el. Így akart ugyanis visszakerülni az újabb vizsgálat idejére a sepsiszentgyörgyi fogdába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását