2024. május 2. - Zsigmond

Újra kritikus lesz a tömeg

Hétvégén több tízezer ember demonstrál gyalogosan és két keréken a kerékpározás feltételeinek javításáért, a tiszta levegőért, és a klímaváltozás elleni fellépésért Budapest belvárosában. Igen, ez megint a lassan hagyományossá váló bringás felvonulás, a C
2008. április 15. kedd 07:13 - Hírextra
A kerékpározást évek óta nagy sikerrel népszerűsítő Critical Mass mozgalom vasárnapi felvonulása ezúttal is a Föld Napjának egyik legfőbb eseménye lesz, azonban idén először gyalogos akcióra is sor kerül.

Egy órával a felvonulás indulása előtt, sokezer gyalogos öltözik zöld pólókba, és saját testükkel zöldítik be a Károly körutat. A Park! elnevezésű, A klímaváltozás elleni fellépést sürgető demonstrációt egy világhírű fotóművész helikopterből fényképezi le. A gyalogos és kerékpáros demonstráció közös pontja a város közlekedési eredetű terhelésének csökkentése.

Budapest egyre inkább logisztikai funkcióinak rendeli alá közterületeit, pedig azok mentén százezrek élnek. Az utcák, közterek kialakítása már első ránézésre is tükrözi a város szemléletmódját. A terek, melyek eredetileg a belvárosban élők pihenését, szabadidejük eltöltését szolgálnák, jelenleg a lehető legnagyobb mennyiségű gépjármű zökkenőmentes keresztül hajtását és tárolását biztosítják. A járdák kezdetben csak elvékonyodtak, majd azokra is autók álltak. A villamossíneket felszedték, sok park megszűnt, vagy összezsugorodott, és ugyanolyan zajos mint a mellettük dübörgő utak. A városlakók már 10-20 éve leszoktak az utcai korzózásról, ha pihenni szeretnének, a városon kívülre menekülve teszik.

Nem szükségszerű, hogy így legyen. Egyre több európai városnak sikerül tehermentesítenie, és élhetővé tennie belső lakóövezeteit. Ezeken a helyeken a járdák újra szélesebbek lesznek, forgalmi sávokat hódít el a kerékpáros és tömegközlekedés. A civilek egy ilyen városért demonstrálnak vasárnap. Szeretnék, ha a város vezetőit kényszerhelyzetbe hoznák a tömegek, de ugyanilyen fontos cél, hogy maguknak a város lakóinak is üzenjenek. Budapest csak akkor változhat meg, ha minden lakója akarja, tesz érte, és politikusait is megbízza ezzel.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását