2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újra gondoltatják a népszavazás intézményét

A népszavazás intézményének újragondolását javasolja az Eötvös Károly Intézet, amely szerint politikai konszenzusra van szükség az alkotmányt is érintő kérdésben. Az intézet állásfoglalását kedden juttatta el az MTI-hez.
2008. április 15. kedd 15:02 - Hírextra
Véleményük szerint az országos népszavazás alkotmányi szabályai rosszak, és a hibák nem orvosolhatók alacsonyabb jogforrási szinten "finomhangolással" sem. Mint írják, ezért új népszavazás-koncepcióra van szükség, és annak újragondolására, hogyan tölthető ki tartalommal a hatalom közvetlenül gyakorlásának alkotmányban is rögzített eszköze.

"Ki kell mondani, hogy az alkotmánynak a népszavazás kezdeményezésére, tárgyköreire és jogkövetkezményeire vonatkozó szakaszai nem illeszkednek a (...) parlamentarizmus rendszerébe, amelyben a végrehajtó hatalom közvetlenül a parlamentnek felel, és nem az állandóan változó akaratú népnek" - összegezte a jelenlegi rendszer kritikáját az intézet.

Az intézet szerint a rossz népszavazási törvény, a komoly és komolytalan népszavazási kezdeményezések tömege, valamint ezek nyomán az Országos Választási Bizottság és az Alkotmánybíróság ellentmondásos és sokszor következetlen gyakorlata jellemzi a közvetlen hatalomgyakorlás e fontos eszközét.

Új alkotmányi szabályok megalkotására van szükség, ehhez pedig el kell dönteni, mi legyen a jövőben az országos népszavazás funkciója. Az intézet szerint nem szabad még egyszer a parlamentarizmus kereteivel össze nem férő népszavazási rendszert alkotni.

A lehetséges változatok között említették: az alkotmányozó választhatja azt az utat, hogy csak a megerősítő népszavazásoknak lehet helye, amely esetében az eredményes népszavazás egy jogszabály érvényességének feltétele, de létre lehet hozni a kifejezetten egy jogszabály érvényességét megszüntető népszavazást is.

Véleményük szerint állást kell foglalni abban a kérdésben is, megengedhető-e az állampolgári kezdeményezésre induló népszavazás, és ha igen, akkor milyen tárgykörökben. "Újra kell gondolnunk az eredményes népszavazás jogi következményeit is, nem helyes az, hogy a kinyilvánított népakarat végrehajtásának módja további értelmezéstől függ" - írták.

Az intézet álláspontja szerint az alkotmányozónak "automatikusan beálló jogi következményekkel bíró", tehát további országgyűlési aktust nem igénylő népszavazásban kellene gondolkodnia.
Az Eötvös Károly Intézet szerint minden politikai erő könnyen beláthatja, hogy a népszavazás a jelenlegi formájában nemcsak a hatékony kormányzásra veszélyes, hanem ha ezt valamely politikai erő legitimációjának a demonstrálására használják, akkor az a demokratikus intézményrendszer devalválódásával jár együtt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását