2024. május 11. - Ferenc

Tárgyal a kamara

A Magyar Orvosi Kamara egyeztetést kezdeményez az önkormányzati szövetségekkel arról, hogy mi lesz akkor, ha az orvosok valóban tömegesen bontják fel finanszírozási szerződésüket, azonban az ellátási kötelezettségük megmarad - mondta a testület elnöke ked
2008. április 15. kedd 18:50 - Hírextra
A finanszírozási szerződéseket csak végső esetben mondják fel, hiszen az orvosok a biztonságos, nyugodt betegellátásban érdekeltek - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Éger István.

Hozzátette ugyanakkor, hogy bár elsősorban a megegyezésre törekednek, a szerződések felmondását előkészítik.

A finanszírozási szerződés felmondása azt jelenti, hogy az orvos nem kap pénzt az ellátott betegek után, ami többi között azzal jár, hogy nem tudja az alkalmazottat fizetni, és megszűnik a vényírási jogosultsága, és ezek együttesen már komolyan veszélyeztetik a betegellátást - mondta Éger István, hozzáfűzve, az önkormányzatok közalkalmazottként is foglalkoztathatják az orvosokat.

Közölte: a kamara abban az esetben használja fel a közjegyző által készített szerződésbontási anyagot, ha a több mint tízezer alapellátó orvos közül négyezren visszaküldik azt a testülethez.

Az alapellátásban dolgozók azt kérik a kormányzattól, hogy az idei évre kieső vizitdíj és a több éve megvont amortizációs támogatást pótolja, valamint kérik a jövő évi költségvetésben a praxisok tényleges bekerülési költségén történő meghatározását is.

"A vizitdíj gazdaságilag (...)szükséges finanszírozás volt, rossz filozófiával, az emberek számára sértő módon, a szakma számára kiszámíthatatlan módon. Ezért küzdöttünk, hogy szűnjön meg" - jelentette ki, hozzátéve, de azzal, hogy megszűnt, "visszaállt" az a praxisdíj, amely már a vizitdíj előtt is kevésnek bizonyult.

A elnök elmondta: a kamara jogászai által elkészített egységes szerződésbontási anyagot minden háziorvos, fogorvos és házi gyermekorvos megkapja, a dolguk csak annyi, hogy aláírják, és a dokumentumot visszajuttassák a kamarához.

Kérdésre válaszolva Éger István közölte: amennyiben a finanszírozási tárgyalások nem vezetnek eredményre és nem kapnak négyezer kollégától szerződésbontási dokumentumot, újra elemzik a helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását