2024. május 5. - Györgyi

Révbe ért a kórház - 500 000 000 FT-ot kap

Több mint félmilliárd forinttal járul hozzá a hatvani kórház tervezett fejlesztéséhez az intézményt üzemeltető HospInvest Zrt. - az erről szóló együttműködési megállapodást kedden Hatvanban írta alá Érsek Zsolt, a település polgármestere és Kollányi Gábor
2008. április 15. kedd 16:05 - Hírextra

A dokumentum szerint sikeres önkormányzati pályázat esetén a félmilliárd forint a pályázati önrész biztosítására használható fel. Ugyanakkor abban az esetben is az intézmény fejlesztésére fordítják az összeget, ha az önkormányzat nem kapja meg az igényelt forrást a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatán - hangzott el megállapodás aláírásakor megtartott sajtótájékoztatón.

Érsek Zsolt elmondta, hogy az önkormányzat az egészségügyi intézmények fejlesztésére kiírt operatív programra nyújtja be pályázatát.

Ennek nyomán egy kétmilliárd forintos fejlesztés keretében egynapos sebészeti központot, illetve egy mozgásrehabilitációs centrumot kívánnak kialakítani az épület alatt található jó minőségű gyógyvízre alapozva. Ugyancsak el kívánják végezni a kórház homlokzati rekonstrukcióját - ismertette az úgynevezett "maximálprogramot" a polgármester.

Ugyanakkor sikertelen pályázat esetén a "minimálprogram" megvalósítására kerül sor a HospInvest által biztosított több mint félmilliárd forintból; ez a program csupán az egynapos sebészeti központot és a homlokzat-felújítást tartalmazza - tette hozzá az önkormányzati vezető.

Kollányi Gábor azt hangsúlyozta: a kórház a jelentős ágyszámcsökkentés és alacsonyabb finanszírozás ellenére is megteremtette gazdálkodási stabilitását, és megőrizte betegforgalmát.
Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 30-40, a hatvanihoz hasonló méretű kórház működik, amelyeknek alig 50 százaléka tudta megőrizni a finanszírozás visszafogását követően korábbi gyógyítási profilját.

Ugyanakkor az intézmények több felének kritikus a gazdasági helyzete - mondta Kollányi Gábor.
Újságírói kérdésre válaszolva egy polgári demokráciában megengedhetetlenek nevezte azt a módszert, amelyet Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője alkalmaz a HospInvest lejáratása érdekében.

Mint mondta: nem tudja, mire alapozza a politikus azokat a vádakat, melyek szerint kormánypárti segítséggel szerezte meg a társaság több egészségügyi intézmény működtetésének a jogát.
A HospInvest Zrt. működteti egyébként Heves megyében a hatvani mellett a gyöngyösi és a parádfürdői kórházakat is. A Heves Megyei Közgyűlés március 25-én döntött arról, hogy 20 évig ugyancsak a cég üzemeltetheti az egri Markhot Ferenc Kórházat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását