2024. április 25. - Márk

MSZP: csak mi támogattuk az ombudsmanjelölteket

Kizárólag az MSZP támogatta az államfő két omdudsmanjelöltjét, akik megválasztásához hétfőn nem járult hozzá az Országgyűlés - mondta Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten. Hangsúlyozta: egyeztetésre lenne szükség a jelöltekről.
2008. április 15. kedd 15:26 - Hírextra

Komoly baj lehet a Fidesz képviselőinek lelkiismeretével - fogalmazott Varju László a sajtótájékoztatón. A szocialista képviselő álláspontja szerint ha a fideszes képviselők nem maradtak volna tömegesen távol a hétfői szavazástól, és az ott lévők igennel voksolnak, lett volna esély megválasztani a köztársasági elnök jelöltjeit.

Varju László hangsúlyozta: a két ombudsmanjelöltet, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnest és az adatvédelmi biztosnak jelölt Tóth Gábor Attilát kizárólag az MSZP támogatta.

Ismertetése szerint a 190 fős MSZP-frakcióban két tartós beteg van, a hétfői szavazásról további nyolc képviselő maradt igazoltan távol. Összesen 172 szocialista politikus vette fel szavazólapot, a többiek a parlamentben voltak, de más elfoglaltságuk volt - fűzte hozzá. Megjegyezte: ezeknek a képviselőknek igazolniuk kell a frakció felé, hol voltak.

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn az MSZP-frakció egyértelműen állást foglalt: mindkét jelöltet támogatja és a szavazás kötelező a frakciótagoknak.

Az MTI felvetésére, hogy valószínűleg voltak olyan szocialisták, akik nemmel szavaztak, mivel Bogdányiné Mészáros Ágnes csak 159, Tóth Gábor Attila pedig csak 181 igen szavazatot kapott, a frakcióigazgató szerint ez a titkos szavazással magyarázható. Nálunk nem szokás, hogy a képviselők előzetesen bemutassák a szavazólapot - tette hozzá.

Kitért arra, hogy mindkét jelölttel találkozott a frakció, és az ott kialakult benyomások alapján, egyértelmű volt támogatásuk.

A jelölés módjáról Varju László elmondta, szerencsésnek tartanák, ha Sólyom László köztársasági elnök egyeztetne a pártokkal a jelöltekről.

Az MTI azon kérdésre, látnak-e megoldást a patthelyzet megoldására, a frakcióigazgató közölte: bízik abban, hogy az utolsó jelölésnél megtett néhány gesztus kölcsönösen eredményre vezet. A felvetésre nem fejtette ki, milyen gesztusokra gondol. A távirati iroda úgy tudja, a legutóbbi jelölésnél az államfő a meghívóban közölte a jelöltek nevét, korábban erre nem volt példa.

Az Országgyűlés hétfőn ismét leszavazta a köztársasági elnök ombudmanjelöltjeit. Tóth Gábor Attilát 181 igen, 113 nem szavazattal nem választották meg, Bogdányiné Mészáros Ágnes megválasztását pedig 159 igen és 138 nem szavazat mellett utasították el a képviselők.

A Ház harmadszor utasította el az államfő biztosjelöltjeit.

Az MSZP a mostani szavazás előtt azt közölte, hogy mindkét jelöltet támogatja és a frakció kötelező is szavazást elrendelt. A Fidesz és a KDNP képviselői lelkiismeretére bízta a döntést, az SZDSZ és az MDF pedig Tóth Gábor Attilát támogatta, Bogdányiné Mészáros Ágnest azonban nem.
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn úgy fogalmazott, ha az Országgyűlés háromszor egymás után "ok és indok nélkül" nem választja meg az országgyűlési biztosokat, az veszélyezteti az államszervezet működését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását